Kюстендилският окръжен съд работи и с електронни призовки

снимка: dariknews.bg, архив

През новата 2012 година Кюстедилският окръжен съд ще започне да използва електронни призовки, най-вече по граждански дела. Това може да стане обче само ако фирми, юридически и физически лица изрично са пожелали това. С електронните призовки съдът ще спести тонове хартия, която отива за разпечатване на исковите молби в няколко екземпляра. Засега само Гражданският процесуален кодекс предвижда възможност за електронно призоваване.

Междувременно стана ясно, че 6-мата съдии от Кюстендилския окръжен съд вече работят в новата сграда, вдигната това лято и намираща се в съседство на кюстендилската съдебна палата, в която иначе са Районен и Окръжен съд, както и Окръжна прокуратура.

Досега магистратите от Административния съд заседаваха от сградата на областна администрация. Строителната площадка на новата сграда беше открита през октомври миналата година. Средствата за строително-ремонтните дейности са осигурени от правосъдното министрество и надхвърлят 3 млн. лв.

Заседанията на съда ще се провеждат в нови съдебни зали отговарящи на европейските изисквания и норми. В новата сграда хората с увреждания имат достъп до съда. Първото дело вече бе проведено в новата сграда – това бе казусът за оспорване на решение на Общинската избирателна комисия в Дупница за избор на общински съветници на изборите през октомври.

В салона е монтиран екран, за да може делата да бъдат следени от чакащите навън участници в съдебните процеси. Официалното откриване на сградата ще бъде през януари догодина.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//