Кюстендилски клубове отпразнуваха заедно Благовец

Снимки: Виолета Атанасова

Денят на Благата вест, който народът нарича Благовец, а в светския календар се отбелязва и като Ден на майката, е първият голям пролетен празник, с който  се ознаменува пробуждането на природата и очакването на Възкресение.

За кюстендилците от третата възраст вече тринайсет години той е един от трите основни празника, който те почитат заедно. Другият е Илинден, а третият е Международният ден на възрастните хора. Благовец  събра на обща трапеза  членове на  Клуба на инвалида,  пенсионерския клуб „Хр. Ботев“ с председател Здравко Георгиев и клуб  „Вяра, Надежда и Любов“ с председател Страхил Данчев.

Всеки от клубовете даде своя специфичен принос за празничното настроение, като беше спазена и стародавната традиция на този ден да се раздава за здраве питка с мед, за да са благи предстоящите дни и вести. 

Питката с мед и другата – с житни класове пролетни символи, бяха приносът на клуб „Хр. Ботев“ и клуб „Вяра, Надежда и Любов“ , а поздравленията от името на Клуба на инвалида по своя самобитен начин поднесе Лозка Цекова.

В празника по традиция взеха участие и гости от Радомир. Всяка по своему почетоха имения си ден и двете Благи – едната с бонбони, а другата, облечена във фолклорна  народна носия,  с  неуморното си участие във всички народни хора.

Надяваме се благата вест за нас да бъде неприемането на готвените промени в закона, с които ще бъдат  лишени от някои важни придобивки хората с увреждания,  сподели председателката на Основната организация на Съюза на инвалидите в България Валентина Симеонова.

А пенсионерите просто продължават да вярват, че все някога ще се доближат поне малко до стандарта на своите връстници от западните страни в  Европейския съюз, на който би трябвало да сме равноправни  във всяко отношение членове, коментира Виолета Атанасова, член на Управителния съвет на Съюза на инвалидите в Кюстендил.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK