Китай тества най-мощното електромагнитно оръдие в света

Снимка: Zname.bg

То е още един военен сектор, в който Пекин е преди Вашингтон

Китайският флот обяви, че започва тестовете на най-мощното електромагнитно или гаусово оръдие в света. То е способно да изстрелва снаряди с много висока скорост и точност, без използването на барут или друг тип експлозиви, пише South China Morning Post.

При тест за стрелба, разкрит за първи път пред обществеността, електромагнитната пускова установка ускори 124 кг снаряд до скорост от 700 км/ч за по-малко от 0,05 секунди. Това е постигнато чрез магнити.

Това е най-тежкият снаряд, използван някога в експеримент с електромагнитно оръдие.

Оръдието включва поредица от намотки, подредени по протежение на цевта. Всяка бобина се захранва една след друга, за да създаде магнитно поле, ускоряващо снаряда напред. Пушките с бобина могат да революционизират начина, по който се водят войните, позволявайки по-бързи, по-точни и опустошителни атаки срещу вражески цели. Те също могат да изстрелват ракети или да изпращат сателити в космоса.

Технологията съществува от десетилетия, но предизвикателствата в науката за материалите и електрониката затрудняват изграждането на големи и мощни модели.

Досега САЩ бе водещият разработчик на гаусови оръжия в света. Вашингтон притежава тестово 120-милиметрово електромагнитно оръдие. Рекордът му е изстрелването на 18-килограмов снаряд. Това е близо 10 пъти по-малко от способностите на китайското оръжие.

През последните години Китай успя да изпревари САЩ в разработката на нови оръжия. Пекин има хиперзвукови ракети и осъществи огромен пробив в лазерните технологии. Азиатската страна наскоро изстреля и рекордно голям разузнавателен сателит. /Dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK