Китай се ядоса на "абсурдната провокация" на Байдън за Си Дзинпин

Снимка: iStock

Китайскта страна окачестви думите на Байдън като безотговорни

Китай отвърна на удара, след като президентът на САЩ Джо Байдън нарече китайския лидер Си Дзинпин "диктатор", определяйки изказването като абсурдно и провокация, съобщава "Ройтерс".

Неочакваният спор между двете страни се разрази веднага след усилията им за намаляване на напрежението.

Байдън направи коментара си само ден, след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън посети Пекин в опит да стабилизира двустранните връзки, които според Китай са в най-ниската си точка от установяването на официални отношения.

Американският държавен глава заяви, че Си е бил силно смутен, когато предполагаем китайски шпионски балон се е отклонил от курса си над въздушното пространство на САЩ в началото на годината. Личният му коментар за китайския лидер дойде, след като ден по-рано Блинкън заяви, че тази страница трябва да бъде затворена.

"Причината, поради която Си Дзинпин беше много разстроен от гледна точка на свалянето на балона, натоварен с шпионско оборудване, беше, че той не знаеше, че е там", обясни Байдън.

"Това е голям срам за диктаторите - да не знаят какво се е случило. Това не трябваше да е там, където беше. Беше отклонено от курса", добави той.

Си се превърна в най-влиятелния лидер на Китай след Мао Дзедун, след като през март си осигури безпрецедентен трети мандат като президент, а през октомври - като лидер на Комунистическата партия.

Байдън отбеляза и че Китай "изпитва реални икономически затруднения".

Говорител на китайското външно министерство отвърна, че думите на американския президент са "изключително абсурдни" и "безотговорни".

Изразявайки силното недоволство на Китай, говорителят на ведомството Мао Нин подчерта, че изказването на Байдън сериозно нарушава фактите, дипломатическия протокол и накърнява политическото достойнство на Китай.

"Това е открита политическа провокация", категорична бе тя.

Не стана ясно защо Байдън твърди, че Си не е знаел къде се намира балонът.

На въпрос дали китайският лидер е бил наясно с местоположението му, Мао повтори предишното обяснение на Китай, че преминаването на балона през въздушното пространство на САЩ е било непреднамерено и причинено от обстоятелства извън неговия контрол. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//