Китай призова НАТО да не хвърля в хаос целия свят

Снимка: iStock

Говорителят на китайското Външно министерство разкритикува и санкциите срещу Русия

Китай упрекна НАТО в "манталитет от Студената война", съобщава "Асошиейтед прес".

Критиките на Пекин идват в момент, когато се очаква лидерите на НАТО да определят Китай като предизвикателство за Алианса на срещата на върха в Мадрид.

Говорителят на китайското Външно министерство Джао Лиджиан заяви, че НАТО трябва да се откаже от манталитета на Студената война, антагонизма и практиката на създаване на врагове. Той призова Алианса да не се опитва да предизвиква безпорядък Азия и целия свят, след като хвърли в хаос в Европа.

Китайският дипломат обвини членовете на НАТО, че "създават напрежение и провокират конфликти", като изпращат военни кораби и самолети в райони близо до континенталната част на Азия и Южнокитайско море.

Коментарът му беше направен след неотдавнашното прихващане от китайски изтребител в международното въздушно пространство на разузнавателен самолет на членката на НАТО Канада, което породи обвинения от нейна страна в безразсъдно поведение на китайския пилот.

На 26 май пък съюзникът Австралия съобщи, че Китай е предприел опасен акт на агресия срещу самолет на австралийските военновъздушни сили, извършвал въздушно наблюдение над Южнокитайско море.

Джао разкритикува и санкциите срещу Русия, чието нахлуване в Украйна Китай отказа да осъди или дори да обяви за акт на агресия. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK