Кирил Петков: Можем да поемем още бежанци

Снимка: Infomreja.bg

Петков коментира и думите на президента Румен Радев от Букурещ

Премиерът Кирил Петков отиде на най-източния ни ГКПП Дуранкулак и се запозна на място с възможностите на изградения временен приемателен пункт за посрещане и издаване на документи на украински бежанци, предаде БТА.

"Днес видях два гранични пункта с европейски стандарт", каза министър-председателят, след като провери част от разположените палатки и фургони. По-рано през деня българският премиер посети и ГКПП на Дунав мост в Русе.

Според Кирил Петков, само във временния приемателен пункт на ГКПП Дуранкулак за денонощие могат да бъдат регистрирани около 1500 украински граждани, като този капацитет може да бъде увеличен след няколко дни.

Петков коментира и думите на президента Румен Радев от Букурещ, че България трябва сама да патрулира въздушното си пространство. Според министър-председателя трябва да спрем да гледаме на войниците на НАТО като на неканени чужденци.

"Ние сме част от НАТО и заедно можем не само да пазим нашето небе, но и целия източен фланг, да имаме координация, да си запълваме дефицитите и заедно да гарантираме общата си сигурност", заяви Петков.

Българският президент Румен Радев на съвместна пресконференция с румънския му колега в Букурещ във вторник вечерта заяви, че е категорично против България да загуби способността си да охранява небето си.

"Но аз съм категорично против България да загуби тази способност. Ако допуснем това поради безхаберие, невежество или истерична идеологизация на проблема, означава България да абдикира от защитата на собственото си въздушно пространство и от задълженията си спрямо колективната отбрана в НАТО", посочи президентът.

Румен Радев припомни също така за очакваното закъснение в доставката на договорените от България изтребители Ф-16, които се очаква да пристигнат в страната ни след 2025 г. Затова държавният глава призова българското правителство и Министерството на отбраната за неотложни мерки и яснота ще могат ли да поддържат дотогава изтребителите Миг-29 в Руската федерация или ако това не е възможно, с подкрепата на друга или партньорска държава. "Ако и това не е възможно, трябва да се търсят междинни решения с друга техника и друг начин поне до 2030 година. Това е национално отговорната позиция", подчерта още президентът.

 

КОМЕНТАРИ

Киро Лъжеца03:48 - 16.03.2022
Ти такъв ще го поемеш съвсем скоро че ще викаш от щастие....
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK