Както съобщих още миналата седмица, нашето правителство договори нови количества втечнен газ, които да подсигурят енергийните ни нужди до пролетта. Това заяви бившият премиер Кирил Петков за bTV.

За да не постави служебния кабинет пред свършен факт с крайна сделка, то осигури възможност за потвърждаване или отхвърляне на офертата за втечнения газ до 19 август, в случай че наследниците му в управлението не успеят да осигурят нужната инфраструктура, или успеят да намерят по-надежден и по-евтин източник на газ, посочва Петков.

"За октомври вече имаме договорен слот, за ноември също имаме две опции – служебният кабинет може да ги разгледа. През април за две седмици намерихме терминал за втечнен газ в Турция – служебният кабинет може да използва този наш опит", допълва той.  

Апелираме да не се всява страх сред населението и сме на разположение да окажем съдействие, допълва Кирил Петков.

"Приоритет на правителството трябва да е да осигури надеждни доставки, като колегите не трябва да забравят, че най-големият проблем на руския газ е, че може да бъде спрян по всяко време", отбеляза бившият премиер. 

От „Продължаваме промяната“ припомнят, че не Кирил Петков и Александър Николов са спрели доставките по газовия договор, а "Газпром" - едностранно и в нарушение на договора с България.

Нашето правителство договори нови количества втечнен газ, които да подсигурят енергийните ни нужди до пролетта, посочва Петков.