Каракачанов: Трети март е символ на националния идеал всички българи да живеят свободно в собствената си държава

Снимки: МО

В чест на Националния празник беше произведен артилерийски салют от 20 залпа

Благодаря на българските военнослужещи – от редника до генерала, за службата в името на България, която е наш национален идеал. Това е предназначението на нашата армия – да защитава суверенитета и териториалната цялост на страната ни. С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов честити днес Националния празник на Република България.

В церемонията по издигането на националния флаг, която се  проведе пред паметника на Незнайния воин в София, участваха  вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Марияна Николова, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Въоръжените сили на Република България, народни представители, дипломати.

Българският трибагреник беше издигнат под звуците на химна на Република България. В чест на Националния празник беше произведен артилерийски салют от 20 залпа.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Марияна Николова и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поднесоха венци и цветя пред паметника на Незнайния воин и се преклониха пред паметта на загиналите за национално освобождение и обединение. В ритуала участваха Гвардейският представителен духов оркестър и представителни подразделения на Националната гвардейска част.

Пред журналисти след тържествения ритуал министър Каракачанов заяви, че Трети март остава символ на националния идеал всички българи да живеят свободно в собствената си държава. В името на този национален идеал България участва в Сръбско-българската война, в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни.

„Българските политици и тогава и сега са се карали, но са имали една обща цел –  българите от България, Тракия и Македония да живеят свободно и в земите си, какъвто е заветът на Левски“, каза министър Каракачанов и призова партиите да работят за нацията, за да има българска държава.  „България е една. България ще остане и във вековете напред“, заяви той.

Военнослужещи от Българската армия днес участваха в честванията по повод 143-ата годишнина от Освобождението на България в цялата страна. Те отдадоха воински почести на героите, загинали за свободата на Родината, и поднесоха венци и цветя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za