Кампанията „Книги за смет“ стартира за първи път в Кюстендил

Снимка: Личен архив

За първи път кампанията „Книги за смет” ще се проведе в град Кюстендил на 22 май 2016 от 10.00 до 13.00 часа, на централния площад „Велбъжд”.

Така организаторите от издателство „Smart Books” и фондация „Credo Bonum” продължават да разрастват екологичната инициатива и да добавят нови градове -  участници, продължават да разширяват броя на градовете, които взимат участие в екологичната инициатива.

По традиция „Книги за смет” ще стартира в София на 16 април, като  кампанията се пренася в град Плевен,  Велико Търново.

Всеки желаещ да участва в „Книги за смет” 2016 е нужно да събере и предаде 1 килограм пластмасови отпадъци.

В замяна ще получи талон за безплатна книга от щанда, с предварително подбрани заглавия в деня на събитието.  Този, който предаде 2 или повече от 2 килограма, ще получи и втори талон. Това е и максималният брой книги, които един участник ще може да вземе, независимо от обема на предадените отпадъци.

Организаторите на кампанията, заедно с техните партньори от Българо-американска кредитна банка, Екопак България и общините Бургас, Велико Търново и Кюстендил, добавят към селекцията от книги още три класически заглавия, издадени специално за целите на „Книги за смет”.

Това са „Макс и Мориц” на немския художник и поет Вилхем Буш, която ще видим за първи път отпечатана с цветни илюстрации, а „Тайната градина” на Франсис Бърнет ще пренесе читателите във вълшебния свят на природатата и животните. Научно-фантастичният роман от 1898 г. „Война на световете” на Хърбърт Уелс е в класацията на 100-те най-добри книги на 20 век на вестник „Монд”.

За приемането на пластмасовите отпадъци ще бъдат поставени жълти контейнери от Екопак България.

След това ще бъдат допълнително сортирани според вида пластмаса и ще преминат процеса на рециклиране, за да заживеят своя нов живот.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK