Камерната опера в Благоевград празнува половин век живот

Снимка: Infomreja.bg

Сезонът започва с едно невероятно международно участие

Камерната опера в Благоевград празнува половин век живот.

Сезонът започва с едно невероятно международно участие на артисти от най-горещите по климат и дух държава – Испания и Месико.

„Време за танго“ „отнема“ времето на зрителите, които имат възможност едновременно с рождения ден на Операта да отпразнуват и християнския празник Вяра, Надежда, Любов и майка им София.

Оркестърът на Камерната опера ще е солист в този проект заедно с Мелани Мастре от Испания и Хосе Алехо от Мексико. Участие взимат и студентите и преподавателите от ЮЗУ в специалност „Съвременна хореография“.

Лина Ангелова – директор на Операта, сподели пред жуналисти, че проектът се подготвя още от края на миналия сезон. Месте за първи път ще покаже таланта си в Благоевград, а за артистите от Мексико това е първо посещение в страната ни.

„Утре ще направим един истински празник с послание за вяра, надежда и любов“, сподели Ангелова.

Тя добави, че подготовката на концерта е била изключително сериозна.

„Тангото е едно напред, две назад. Нека за нас да е само напред“, развълнувано отчете Силвия Домозетска, която отговоря за културния отдел в Община Благоевград.

Домозетска увери, че е направена необходимата КОВИД организация и са спазени всички мерки.

Мелани Месте отчете, че 2021 е важна година, заради това, че в нея се отбелязва едновековния рожден ден на Астор Пиацола, човекът, който винаги е бил свързван с тангото.

„Тангото е не само Пиацола, но и много други композитори, вкарали музиката от улицата в залите“, каза Месте.

Станислав Кимчев, който ще е водещ на концерта, сподели, че в България за първи път ще бъде изпълнено виолончело танго в три части. До момента то е представяно само в две или в една.

Месте добави още: За нас е много важно всеки да покаже лицето си като творец. Благодаря, че във време на пандемия се подкрепят артистите.

Хосе Алехо пък бе категоричен, че музиката на живо е много по различна от тази онлайн.

Анонс от Община Благоевград:  На 17 септември 2021 г., от 19:00 часа, в зала „Пейо Яворов“ Камерна опера – Благоевград ще представи концерта „Време за танго“ по музика на Астор Пиацола. С този концерт, посветен на 100-годишнитата от рождението на Астор Пиацола, ще се открие 50-ият юбилеен творчески сезон на Камерна опера – Благоевград. 

Диригент на концерта „Време за танго“ ще бъде испанският пианист, композитор и диригент Мелани Местре.     Само на 25-годишна възраст Мелани Местре печели професорска позиция в Катедрата по пиано на Музикално училище в Каталуния (ESMUC) и оттогава обикаля света, като изнася майсторски класове, вдъхновяващи речи и презентации в училища и водещи академични институции, като през цялото време съчетава концертната си дейност с преподаване, музикознание и издаване на музика в сътрудничество с престижното и световноизвестно издателство „Editorial Boileau of Barcelona“. Мелани Местре успешно съчетава ролята на пианист и диригент и работи с над 40 от водещите световни оркестри: Лондонски симфоничен оркестър, Лондонски фестивален оркестър, Симфоничен оркестър на БиБиСи, Шотландски симфоничен оркестър на БиБиСи, Национален симфоничен оркестър на Мексико, Московска филхармония, Български национален симфоничен оркестър и други. Мелани Местре се превръща в световно признат пианист и диригент на своето поколение.

    Гост солист – цигулка и виола на концерта ще бъде Хосе Адолфо Алехо, един от най-активните мексикански солисти по целия свят и солист на най-престижния оркестър в Мексико – OFUNAM. Той е трикратен победител в националния конкурс за цигулка „Hermilo Novelo“ и носител на първа награда и победител в избора на публиката в конкурса за струнен квартет в Ню Йорк. Като изпълнител на Brilliannt Classics, Алехо е изпълнител  с оркестри из целия свят – филхармония Ню Йорк, филхармония Берлин, филхармония Лос Анджелис и др. Гостува като изпълнител и професор на музикални фестивали, международна музикална академия в Барселона. Носител на отличието за един от най-креативните мексиканци в света от списание Forbes в изданието през 2019 г. 

    Солистът – цигулар ще изпълни пламенното Виолинтанго Концерт (Violintango Concerto) от Мелани Местре, както и други произведения с оркестъра на Камерна опера Благоевград с концертмайстор Стоил Богданов. 

    Водещ на концерта ще бъде Станислав Кимчев. 

    Ще танцуват студенти и преподаватели от специалност „Съвременна хореография“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“.

    Входът за концерта е свободен, до заемане на 50% от местата в зала „Пейо Яворов“.

 

Снимка: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK