Камбитов и Томов за кучетата в Благоевград: Решение има!

Снимка: Infomreja.bg

„Кучешкият проблем“ отново излиза на дневен ред

„Кучешкият проблем“ отново излиза на дневен ред сред обществеността в Благоевград.

След проверката, която МВР извършва, върху двама служители на звено „Инспекторат“ към Общината за нехуманно отношение към кучета, дойдоха и първите коментари от бивши кметове.

Първи в страницата си във Фейсбук се изказа Атанас Камбитов, който пише:

Проблемът с бездомните кучета в Благоевград през последните години става все по-голям. Подобни действия от общинската управа са палиативни, те са вследствие на проблема, а не решение. А решение има, бързо, ефикасно, което да удовлетвори хората и в същото време щадящо към кучетата.

То е едно! Изграждането на нов приют. Ще ви върна десет години назад, когато този проблем също беше много наболял, тогава всички обясняваха, че решението е физическото намаляване броя на кучетата и че е много трудно да бъде изграден приют. Само за няколко месеца, приютът в „Биострой“ беше изграден, лицензиран и започна да работи. За много кратко време се постигнаха двете цели и броят на свободно движещи се кучета в града стана приемлив. Задачата на тези след нас беше да вървят в същата посока, но защото не знаеха и не можеха, или и двете заедно, не беше направено нищо. Избраха най-лесното - оправдания и обещания. За тези четири години нямаше пречка да се изгради още един такъв приют и проблемът да не е толкова остър. За да отговоря в аванс на всички, които ще започнат с редовните за тях прехвърляне на отговорност и обяснения, че няма терен, че Общината няма пари, че няма програми за финансиране. Ще го кажа много ясно и точно. Има! Има за този, който знае и може! Има решение в рамките на шест месеца, за да не бъдем свидетели на тези грозни гледки. За да може благоевградчани да са спокойни, а животните да получават подобаващо отношение.

Бившият градоначалник Румен Томов също направи коментар:

Днес вече всички знаят това, което беше публична тайна в Благоевград.

До тази продължаваща с месеци порочна практика нямаше да се стигне, ако имаше воля от страна на отговорните институции да се продължи съграденото преди тях. Ако беше реализирана изготвената от нашия екип и приета от Общински съвет Стратегия за овладяване на популацията на безстопанствените кучета, сега две години по-късно проблемът вече щеше да бъде решен. Вместо това Благоевград влиза в новините с подобни варварски и престъпни практики.

Междувременно в градската градина при хотел „Ален мак“ е изоставен кашон с две новородени кучета. Законът обаче не позволява служители на Общината да поемат отговорност и да приютят животни под 6-месечна възраст.

До кашона е оставена чаша мляко, кренвирш и вода.

По темата с проверката на служителите, от Община Благоевград все още нямат официална позиция.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK