Калин Стоянов за арестите в София: Не са на расова основа

Снимка: МВР

Вече има задържани и за двата случая

Вече има задържани и за двата случая, на които всички станахме свидетели чрез заснети и разпространени клипове в социалните мрежи. Установено е по безспорен начин, че не става въпрос за напрежение на расова основа.

Това заяви във Фейсбук профила си министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Задържани са двама чужденци – 24 г. от Египет и 20 г. от Сирия, за нападението над двете непълнолетни момчета и момиче на бул. „Витоша“ на 6-и срещу 7-и март. Те се познават и конфликтът е от личен характер, информира министърът.

При втория случай във връзка с нападнатите момчета-студенти от Великобритания е задържан 16-годишен български гражданин, известен на полицията за кражби и грабежи.

„Още през вчерашния ден с мое разпореждане бяха предприети допълнителни мерки за гарантиране на реда в София. По време на специализирана полицейска операция в столицата бяха задържани близо 100 души, които бяха проверени и профилактирани. По категоричен начин заявявам, че засиленото полицейско присъствие от екипи на СДВР и Жандармерията е с цел недопускане на нови прояви на насилие както срещу български граждани, така и срещу чужди - независимо дали са със статут на бежанци или туристи“, каза още Стоянов.

Той отбеляза, че за реда в бежанските центрове ( какъвто е и този в кв. Овча купел) се грижи частна охранителна фирма, наета от Държавната агенция за бежанците( ДАБ). Въпреки това за спокойствието на всички граждани, живеещи в районите, където са изградени такива центрове, МВР е осигурило засилено полицейско присъствие.

Калин Стоянов отправи апел тези случаи да не се използват за политически цели и да не се правят опити за внушения сред обществото, че тези конфликтни ситуации са на расова основа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK