Какво казаха депутатите преди първото заседание на 47 НС

Вижте всички гледни точки

Радвам се, че ще имаме парламент. До края на следващата седмица се надявам да подпишем коалиционното споразумение. Имената, спрягани в медиите, за постове в МС не са верни. Аз ще съм кандидат за министър председател. За председател на НС ПП ще предложи свой кандидат - Никола Минчев (юрист), каза Кирил Петков.

Надяваме се, че ще имаме парламент, който ще продължи да работи 4 години. Надяваме се до края на другата седмица да предложим целия кабинет, каза Петков.

Председателят на НС трябва да знае, че той не е началник на депутатите. Той трябва да се вслушва в Председателя съвет, каза Цвета Караянчева.

 

„Има такъв народ” влиза в този парламент с надеждата, че най-сеттне разумът и диалогът ще надделеят. Надяваме се да успеем да дадем на българския народ това, което очаква”. Това заяви Виктория Василева от „Има такъв народ”, цитирана от Нова телевизия.

Тя добави, че е въпрос на дни коалиционното споразумение да бъде финализирано.

Никой не ми е предлагал, никой не е разговарял с мен и не очаквам такава номинация, отговори Ива Митева от "Има такъв народ" на въпрос дали отново ще бъде кандидат за председател на Народното събрание, предава БНТ.

"Има първа политическа сила, която сигурно ще излъчи кандидат. Ако се стигне до моето име и някой ме предложи, за мен ще бъде пълна изненада".

С ИТН категорично не е говорено за схема на ротация на председателя на Народното събрание. За нея това не е удачно и не би довело до добро.

„Възраждане” ще е трезвият разум в парламента. Започваме да се борим още днес. Зелените сертификати трябва да бъдат премахнати. Целият свят и цяла Европа е полудяла, а ние трябва да останем трезви и да имаме разум. Не е нужно да се изпада в крайности”. Това заяви Цончо Ганев от „Възраждане”, цитиран от Нова телевизия.

„Ние имаме кандидатури за всяка една от позициите, които трябва да бъдат избрани днес”, добави той.

Той добави, че търговският статут на лечебните заведения също трябва да отпадне. От „Възраждане” се обявиха и против приемането на еврото.

„Видяхме се с Кирил Петков и Асен Василев. Разговаряхме по спорни въпроси имаме уговорка до неделя да изчистим всичко. В ход е подготовката на писменно коалиционно споразумение”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на влизане в НС за първото заседание на 47-мия парламент.

„По повечето спорни въпроси намерихме разбиране. Не са ясни имената на министри, преди коалиционен съвет – не”, каза Нинова.

„И колегите от „Демократична България” и „Има такъв народ”, са съгласни първо да подпишем споразумение, после да говорим за имена и постове”, каза Нинова, цитирана от Нова.

„В рамките на тази година вече за трети път ще бъдем опозиция. Ще бъдем знаеща, можеща, конструктивна опозиция. Такава, която е готова да подаде ръка, когато става въпрос за националния интерес, но и такава, която е изискваща – например, когато става въпрос на нови нива на външния дълг“, каза пред bTV Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Това ще бъде едно от първите неща, които ще внесем като проект за решение, а именно мораториум на нов външен дълг до сформирането на редовен кабинет, който да гарантира не само политически, но и експертно, че бюджетът ще издържи през следващата 2022 г. и без нови дългове“, заяви Атанасова.

ГЕРБ ще внесе свое предложение за бюджет на държавата. На въпрос дали ще подкрепят увеличаването на пенсиите и майчинските Десислава Атанасова отговори, че ще продължат да работят за по-високи доходи на населението.

Атанасова заяви, че ГЕРБ няма да предлагат председател на парламента, а зам.-председател.

„Даваме си сметка, че сега друг трябва да носи отговорност и за парламентарния ред, и за кворума“, допълни тя.

Ще предложим за заместник-председател на 46-ия парламент Кристиан Вигенин. Това заяви Георги Свиленски от БСП. 

Той поясни, че още не е ясно дали левицата ще излъчи свой кандидат за председател на НС, или ще подкрепи друг.

Свиленски поясни и че няма да има ротация при председателството на парламента. Думите му подкрепи и Вигенин на влизане в НС. 

"Няма как да се ротира председателят на парламента на всяка година. НС трябва да е водещата институция и да се върне достойнството на парламента. Това няма как да стане с ротиране на председателите", каза Кристиан Вигенин. 

Свиленски бе категоричен, че вероятно България ще има правителство и то ще изпълни пълния си мандат. 

Според него е важно да се подпише коалиционно споразумение и такова ще има, предава бТВ. 

Той добави, че не се е говорило за разпределение на министерства засега, а за политики:

"Нормалната практика е първо да се подпише споразумение и след това да се разпределят постове. Не би трябвало да има проблем. Правителството трябва да има ясни правила и обществото да знае какво да очаква от него".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK