Филтрираната водад става все по-популярна алтернатива на пластмасовите бутилки
Консумацията на филтрирана чешмяна вода през последните години у дома или на работното място става все по-популярна алтернатива на пластмасовите бутилки. От по-бюджетни варианти като филтри за смесителя или кана с филтрация до иновативна машина за вода с обратна осмоза – начините да се получи чиста питейна вода с подобрен вкус са различни.
Независимо дали сте решили да филтрирате водата си като по-икономично и екологично решение от закупуването на галони, или консумацията ѝ ви кара да се чувствате по-добре, филтрираната вода със сигурност ще ви достави множество ползи. Запознайте се с някои от плюсовете ѝ.
Без хлор и хлорни странични продукти
В местните пречиствателни станции и водоизточници задължително се използва хлор, за да се предотврати замърсяването на водата с микроби и бактерии. Филтрите премахват хлора и страничните му продукти, които увреждат здравето в дългосрочен план.
Отстранени токсини и тежки метали
С подходяща филтрираща система за точково използване или за филтриране на водата в цялата къща може да отстранят над 2100 токсина, олово, живак, арсен и други тежки метали. Най-ефективни срещу този тип замърсители са системите с обратна осмоза.
По-малко варовити отлагания
Наличието на калциеви и магнезиеви йони във водата причинява твърдостта ѝ. В резултат на това вкусът ѝ се влошава и се натрупват отлагания по тръбите и уредите. Качествените филтриращи системи намаляват значително котления камък във водата за пиене и готвене.
Подобрени мирис и вкус
При пускане на чешмяна вода много често се усеща неприятна миризма. Тя може да се дължи на по-високо съдържание на сяра в зависимост от местоположението на водоизточника, но и на различни химикали и опасни замърсители.
Филтрираната вода няма този неприятен мирис и основната роля за това е на филтъра с активен въглен, който абсорбира миризмите. Тя също е и с по-добър вкус, след като от нея са премахнати хлора, диоксините, живака, арсена и редица подобни примеси.
Намален киселинен рефлукс
Гастроезофагеалният рефлукс е много често срещано стомашно-чревно разстройство, което е резултат от затлъстяване, тютюнопушене, бременност или други причини. Наред с различните промени в стила на живот, за да се предотвратят киселините, се препоръчва и пиенето на филтрирана вода от 6 до 8 чаши дневно.
Антиоксидантни свойства
Изследванията показват, че е възможно филтрираната вода да притежава и антиоксидантни свойства. Съдържанието на антиоксидантите в нея се измерва чрез възможността им да намалят окисляването, което представлява измерената във вода потенциална енергия. Тепърва се изследват и още фактори, които намаляват нивата на окисление във водата, придавайки ѝ полезни антиоксидантни свойства.
По-добро храносмилане
Един от многото плюсове на пиенето на филтрирана вода е, че подобрява храносмилането. Тя играе централна роля в цялата храносмилателна система, като се започне от свойството ѝ да предотвратява усвояването на вредни химикали и захари и се премине до насърчаването на метаболизма и нормалното функциониране на червата.
Контрол на теглото
Ако тялото не поема достатъчно чиста вода, то ще абсорбира много повече захари и въглехидрати. Това може да затрудни организма да преработи пълноценно витамините и хранителните вещества от храната. Филтрираната вода контролира метаболизма и здравословното тегло.
По-добра работа на нервната система
Като се има предвид, че мозъкът ни съдържа около 80% вода, дехидратацията му може да предизвика замаяност, липса на енергия, главоболие, лоша концентрация и редица подобни оплаквания. Всички тези неприятни симптоми може да се избегнат, ако ежедневно се пие достатъчно количество качествена вода. Това е особено важно, когато сте на работа, затова на работното място трябва да има осигурена подходяща филтрираща система за вода.
Филтрираната вода е много по-икономичен и екологичен вариант от закупуването на бутилки или галони. Поради приятния си вкус и свежестта си тя ще ви стимулира да я консумирате по-често, а кафето, други напитки и храната, приготвени с нея, ще бъдат много по-апетитни и полезни.