Кабинетът, работодателите и синдикатите се разбраха за компенсациите за май и юни

Снимка: dir.bg

Премиерът Кирил Петков определи разговорите като конструктивни

Кабинетът, работодателите и синдикатите се разбраха за компенсациите за май и юни, съобщава Нова тв. 

„Днес проведохме среща с работодателите и профсъюзите и обсъдихме реалните компенсации за май, юни и дългосрочно. Разговорът беше конструктивен. Обединихме се всичко над 200 лева на мегаватчас да бъде компенсирано с 80%”, обяви премиерът.  

Петков, министърът на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов разговаряха с представители на работодателските организации и синдикатите в Министерския съвет. На срещата е била обсъдена схемата за компенсации за месец май, както и законодателни предложения, свързани със Закона за енергетиката, съобщават от МС. 

Правителството предлага следните мерки:

1. Краткосрочни мерки – компенсации за месец май на високи цени на електроенергия - 85% от повишението на цената на електроенергията над 225 лв. Без таван! По текущи данни от БНБ това означава, че през месец май компенсацията за бизнеса ще надхвърли 160 лв/мвтч, което е над изплащаните до момента суми.

2. Краткосрочни мерки за цените на природния газ – Правителството подсигури необходимите количества, както за българския бизнес, така и за обществения доставчик. Цената, която бе постигната за май, е с 14.3% по-висока от тази за април. С оглед на това правителството ще приложи пълния размер на компенсацията от април + 100% от повишението на цената през май. Тоест, цената, както за българските граждани, така и за бизнеса ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на „Газпром експорт“ да спре доставките за България.

3. Дългосрочни мерки чрез законодателни предложения - автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на ел. енергия - законови промени за финансиране на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ - изплащане на „свръхпечалби“ от дружествата под БЕХ, както и договори за разлика с потребители, които получават гарантирана доходност по текущи договори с държавата. По този начин бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, в случай че нестабилността на пазара продължи.

При необходимост и при продължаване на затрудненията с доставките на природен газ подобни мерки ще бъдат разгледани и за компенсиране на тези разходи, но от държавния бюджет, се казва в прессъобщението на МС. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g