Йотова чества 24 май с представители на българското малцинство в Босилеград

Снимки: Прессекретариат

„Мечовете от желязо записват дати в историята, духовният меч на словото пише вечност“

Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност вицепрезидентът Илияна Йотова чества с представители на българското национално малцинство в Босилеград. Те й благодариха сърдечно, че е избрала с тях да отбележи празника.

„Българите по-рано от всички славянски народи започнали да четат на своя език, пише за славянските първоучители Кирил и Методий в „История славянобългарска“ Паисий. 2022-ра е паметна – отбелязваме 260 години от „История славянобългарска“ и 300 години от рождението на хилендарския монах. В българските земи се родиха свещените букви, на които днес пишат над 300 млн. души, от България се разпространиха книжнина и култура към останалия славянски свят.“

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към учениците и преподавателите в гимназията в Босилеград. „С първите кирилски букви, които се научаваме да пишем, ние ставаме братя и сестри, част от една духовна общност“, изтъкна Йотова. Тя благодари на учителите за всеотдайната им дейност. „Вие не само преподавате знания, вие създавате хора, всявате светлина в душите на нашите деца“, посочи вицепрезидентът.

Йотова подари на директора на гимназията Владимир Григоров златна плочка с изписани кирилските букви, както и ученически помагала и учебници на български език.

Вицепрезидентът се включи и в традиционното честване на 24 май в село Извор пред историческия храм „Св. Троица“ и килийното училище. През далечната 1833 г. тук са положени основите на образованието в Босилеградско, оттук започва възраждането на Краището. В тържеството участваха ученици от 55 Средно училище „Петко Каравелов“ в София, Вокална формация „Български гласове“ с диригент Йосиф Герджиков и актрисата Василка Сугарева.

„Родолюбиви българи, които са имали чудната способност да виждат напред в бъдещето, преди почти 2 века са създали килийно училище, защото са знаели, че само чрез просвета и култура може да има напредък“, заяви в приветствието си Илияна Йотова.

„Няма друга държава в света с празник на буквите. Свещените кирилски букви са нашата история, памет, но и бъдеще“, подчерта вицепрезидентът. „Портретите на Светите братя бяха неизменна част от битките ни за свобода. Мечовете от желязо записват дати в историята, духовният меч на словото пише вечност“, заяви Йотова.

Тя подчерта, че и днес ги има съвременните фанариоти, които внушават, че кирилицата отдалечава от съвременната цивилизация, които се опитват да пренаписват историята. „На тях трябва да кажем, че делото на Кирил и Методий и техните ученици намери спасение в България, благодарение на прозорливи български владетели“, изтъкна Йотова и добави, че златен век се пише от умни политици, които знаят, че бъдещето е в образованието и културата.

По-рано на среща в Културно-информационния център „Босилеград“ представители на българското национално малцинство поставиха пред вицепрезидента свои проблеми, за решаването на които се надяват на българската държава.

Йотова се ангажира те да бъдат адресирани до съответните институции. „Българското национално малцинство е записано в Конституцията на Република Сърбия. Това е първата стъпка, втората е пълноценната реализация на правата на нашите сънародници. Диалогът е единственият път за изчистване на нерешените въпроси, за да вървим напред двата народа и двете държави“, посочи вицепрезидентът. Тя увери нашите сънародници, че българската държава стои зад техните интереси. Вицепрезидентът подари на центъра книги на български автори.

Илияна Йотова посети и пресклуба на Българската телеграфна агенция в Босилеград. На срещата, в която участва и посланикът на България в Сърбия Петко Дойков, беше обсъдена подготовката на бизнес форум в Босилеград с представители на българската и сръбската държава, който да начертае възможностите за развитие на региона.

Илияна Йотова се поклони пред паметника на Васил Левски в Босилеград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK