Жителите на 5 благоевградски села блокираха АМ "Струма"

Снимка: Infomreja.bg

Точка на конфликт с местната власт - мостът при село Покровник

Жителите на 5 благоевградски села – Покровник, Мощанец, Дебочица, Габрово и Падеш, протестират заради разрушен мост.

През дъждовния период през зимата, 13 декември 2021, заради напора на водите на река Струма, основите на моста, свързващ петте села с град Благоевград, поддадоха и мостът бе затворен с цел безопасност.

Ден по-късно бе видимо, че съоръжението е негодно за използване, тъй като самият асфалт се огъна като лодка.

Жителите от половин година обикалят през обходен маршрут, за да отидат в града, но предвид високите цени на горивата и удължаването на пътя, недоволството прерасна в протест.

Той е организиран в социалните мрежи, където организаторите споделиха:

Половин година, достъпът до Благоевград на хората, живущи в Покровник, Мощанец, Падеш, Лешко, Дебочица и Габрово е изключително затруднен. Те използват обходни маршрути за да ходят на работа, да пазаруват или да получат навременни здравни грижи. Това им струва време, което понякога е решаващо и средства, които с всеки изминал ден, са все по-необходими на домакинствата, заради нарастващите цени на ВСИЧКО!

Протестиращите блокираха кръговото кръстовище между Благоевград – Зелен дол и АМ „Струма“.

На протестът присъства кметът на Благоевград Илко Стоянов, председателят на ОбС – Радослав Тасков, началникът на Областното пътно управление – Иван Кунев, и областният управител – Валери Сарандев.

И четиримата бяха категорични, че разбират възмущението на стотиците хора, събрали се на протеста и оправдават действията им.

„Всички живеем в тази община и знаем какви са проблемите пред жителите, затова работим в най-кратки срокове да възстановим моста.“

Проблемът в това, че работата по моста все още не е започната, е във времето за откриване на процедура за процедура за избор на изпълнител, който да събори и изгради наново съоръжението.

Именно „процедура в процедурата“ и бавенето още повече разгневиха хората, но въпреки това управителите говориха с жителите за проблема.

Целта на кмета Стоянов бе да обясни защо точно има забавяне от 6 месеца.

Шефът на ОПУ заяви:

Другата седмица ще бъде обявена обществената поръчка в сайта на АПИ. След като бъде обявена поръката, ще се проведе процедура по избор на изпълнител, а след като тя приключи до август ще има избрана фирма, която да започне да действа по самото изграждане. Обществената поръка е инженеринг със строителството. Фирмата ще изпълнява и предпроектни проучвателни дейности и ще изготви проект и ще изгради ново съоръжение, каза Иван Кунев.

Той обяви, че всички процедури, ако няма обжалване на обществената поръчка, са в срок от 360 дни.

Поемам ангажимент мостът да стане по-рано, но това е допустимият законов срок, защото все пак се работи в коритото на реката. Това е максимално най-дългият срок, който сме дали, допълни Кунев.

Има договорка между фирмата, поддържаща газопроводната тръба, закачена на моста, да я измети и конструкцията да бъде освободена за работа.

Решението е от 15 март. АПИ определя за изпълнител на ремонта ОПУ като е отпусната сумата от около 8 млн. Възложено е на управителя на ОПУ да стартира процедурата. В момента е изготвена документацията от МРРБ, каза Валери Сарандев.

Законовият срок при изготвяне на процедурата не позволява всичко това да се извърши в по-кратък срок, обясни още Кунев пред жителите, но те поискаха още по-бързи действия.

На 20 май се очаква обществената поръчка да е публикувана на сайта на АПИ.

Жители на селата обявиха, че според тях мостът няма да бъде изграден минимум година и половина.

Протестираща дама заяви, че не водата, подкопаваща подпората е виновна, а фирма, която е извличала баластра от коритото на реката.

Кметът Илко Стоянов заяви, че и той би пожелал разследване на подобни дейности.

Държавата трябва да реагира в такива ситуации, а не да има процедури в процедурите, каза Стоянов.

Протестиращ пък предложи изграждането на временна укрепваща конструкция на моста, за да преминават само леки автомобили.

Иван Кунев обясни обаче, че подобен план не би могло да се извърши.

Недоволството започна с пристигането на леки автомобили при круговото кръстовищ, делящо АМ „Струма“ и Благоевград. След няколко обиколки на кръга, протестиращите спряха автомобилите и блокираха движението по кръговото.

Протестът на гражданите продължи под формата на блокада на АМ „Струма“ и в двете ленти в посока София и Благоевград.

Нямаше сблъсък с органите на реда.

Протестиращите развяха знамена на платното в продължение на 30 мин., което образува колона от автомобили. Бяха пропуснати две коли, в които имаше малки деца.

Гражданин след разговор с кмета Стоянов обяви: Ако до 20 май няма обявена процедура, отново затваряме всички пътища. Тази блокада е предупреждение от наша страна.

По-рано днес пред медиите кметът Стоянов заяви, че има разлика между този протест и двата, състояли се в Симитли, защото мостът при Симитли е с обявена процедура преди години..

На 11 май, Илко Стоянов проведе среща с областния управител Валери Сарандев и директора на Областно пътно управление Иван Кунев.

По време на разговорите кметът съобщи добрата новина, че МРРБ вече е одобрило поръчката за избор на изпълнител за строителството на нов мост и че се очаква следващата седмица тя да бъде публикувана на електронната страница на Областно пътно управление.

Предвиденият срок за изпълнение след стартиране на СМР дейностите е 390 дни, в случай че няма обжалване, а финансовият ресурс, който е необходим за изграждане на нов мост е 7,2 млн. лева. Средствата ще бъдат осигурени от държавата, стана ясно още по време на разговорите.  

ОЩЕ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО И СНИМКИТЕ

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5