Израел продължава ударите по Газа с "тъпи бомби"

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ивицата Газа е изправена пред катастрофа за общественото здраве

Израел продължава да обстрелва ивицата Газа, съобщава "Ройтерс".

Атаките идват независимо от засилените призиви на международната общност за намаляване на цивилните жертви от бомбардировките и след като вълна от смъртоносни болести застигна разселените жители на анклава.

Израел твърди, че атаките му срещу Газа имат за цел да унищожат "Хамас" - групировката, чиито бойци нахлуха в страната на 7 октомври, убиха 1200 предимно цивилни израелци и взеха 240 заложници.

Оттогава Израел сравни със земята голяма част от палестинския анклав. По данни на здравните власти в Газа най-малко 18 608 души са били убити, а 50 594 ранени при израелски удари срещу територията.

По-голямата част от 2,3-милионното население е напуснало домовете си и е уязвимо към разпространилите се заболявания като гастроентерит и хепатит А.

"Това, което се случва, е, че хората бягат, хората се разселват непрекъснато, някои от тях се разселват многократно, много от тях нямат нужните хигиенни консумативи, нямат зимни дрехи", обясни Джулиет Тума, директор по комуникациите в Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия изток.

В момента Ивицата Газа е изправена пред катастрофа за общественото здраве поради колапса на здравната система и разпространението на болести, съобщи хуманитарната служба на ООН.

"Хамас" информира по-рано днес, че в центъра на Рафах, в южната част на крайбрежния анклав, 24 души са загинали при израелски удар, поразили две къщи.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, който е на посещение в региона и ще бъде в Израел днес и утре, ще обсъди с израелците необходимостта да бъдат по-прецизни в своите удари срещу цели на "Хамас", посочи говорителят на Белия дом Джон Кърби.

Близо половината от боеприпасите въздух-земя, които Израел е използвал в Газа във войната си с "Хамас" от 7 октомври насам, са били неуправляеми, известни още като "тъпи бомби", става ясно от нова оценка на разузнаването на САЩ.

В доклада се посочва, че около 40-45% от общо 29 000 боеприпаса въздух-земя, които Израел е използвал, са били неуправляеми, а останалите са били боеприпаси с прецизно насочване. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK