Израел напредва навътре в Ивицата Газа

Снимка: ЕРА/БГНЕС

"Хамас" обяви, че убитите в бежанския лагер в Джабалия са близо 200

Израел е осъществил напредък в Ивицата Газа, обявиха от армията, а американският президент Джо Байдън приветства отварянето на пункта „Рафах“ за чужденци, информира БНР. 

Израелските сили за сигурност обявиха, че са пробили защитната линия на „Хамас“ в северната част на Ивицата Газа и обхватът на боевете на палестинската територия се разширява. Говорителят на военните Даниел Хагари заяви, че непредъкът е бил постигнат с помощта на координирани удари по земя, въздух и вода. Военните, заедно със Службата за вътрешна сигурност - Шин Бет - са успели и да елиминират ръководителя на противотанковите сили на Хамас Мохамад Атзар. Хагари каза, че убийството може да попречи на групировката да напредва. Друг представител на армията уточни, че в момента силите й са дълбоко в палестинската територия „на прага на град Газа“.

Говорител на палестинското здравно министерство заяви, че израелската страна е бомбардирала родилно отделение в  международната болница „Ал-Хелу“ в града. Отделението е било пълно с жени и медицински персонал.

От „Лекари без граници“ съобщиха, че всичките й останали до момента служители вече са напуснали Ивицата Газа и са в Египет. От организацията повториха призива си за обявяване на незабавно примирие. 

Американският президент Джо Байдън приветства отварянето на пункта „Рафах“ за евакуация на притежателите на чуждестранни паспорти и за лечение на тежко ранени палестинци и каза, че американската страна ще продължи да оказва натиск върху Израел, така че той да се придържа към международните закони за защита на цивилните при конфликт. По думите му Вашингтон ще настоява за увеличаване на хуманитарната помощ през пункта. Президентът заяви и че е оптимист за връщането на взетите от „Хамас“ над 230 заложници.

От Службата по човешките права на ООН заявиха, че израелските удари по бежанския лагер Джабалия, при които десетки бяха убити, а стотици - ранени, „може  да допринесат за  увеличаване на военните престъпления“.

195 палестинци са загинали при двете израелски атаки във вторник и вчера, съобщава ръководената от „Хамас“ информационна служба. Над 770 души са ранени, а около 120 все още са в неизвестност. 

Междувременно говорител на израелското външно министерство изрази съжаление от решението на Йордания да отзове посланика си от страната. Аман реши да привика дипломатическия представител в знак на протест срещу израелските действия в Газа.

Във Вашингтон говорител на държавния секретар Антъни Блинкън заяви, че той ще посети отново Израел в петък. Целта е да бъде изразена солидарност с Тел Авив, но и да се подчертае нуждата от намаляване на жертвите сред палестинското население.

Броят на убитите от началото на октомври палестинци наближава 8 800.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK