Изпратиха 40 000 писма до длъжници на общинската хазна

снимка: infomreja.bg

Около 40 000 писма с напомняния за неплатени данъци е изпратила Община Кюстендил до длъжници на хазната. Съобщенията за дължимите налози върху недвижимите имоти и такса смет са адресирани до всички собственици. Писма за дължимия данък върху моторните превозни средства са изпратени и до всички собственици на автомобили, казаха от финансовия отдел на общината.

В „честитките” са описани задълженията на кюстендилските собственици за 2012 година, както и сроковете за плащането им. Отстъпката от 5% се ползва при плащане до 2 май. Данък сгради, такса смет и данък МПС могат да се платят на две вноски, първата до 2 юли, а втората до 30 октомври, казаха още от кюстедилското кметство.

"В тези писма не сме включили задълженията на собствениците за стари години, но това всеки може да провери с уникалния си номер, изписан в писмото, което е получил от нас",  каза зам.-кметът на Кюстендил Надя Каратова. Община Кюстендил бе сред първите „пуснали” електронния модул за справки на задълженията - както на граждани, така и на фирми, припомни Каратова и обясни, че услугата се предлага още от началото на годината.

487 000 лева са общо просрочените задължения за данък недвижими имоти на 76 фирми. Всички длъжници са със суми над 1000 лева, като срещу тях започва процедура по принудително събиране. Наред с фирмите има и 11 граждани със задължения над 1000 лева за данък недвижими имоти, като общата сума на задълженията им е 15 000 лева.

14 са длъжниците сред гражданите със задължения над 1000 лева за битови отпадъци, а броят на фирмите е 186. От Община Кюстендил ще дадат възможност на длъжниците да погасят задълженията си на разсрочено плащане, като процедурата е по-тежка само за тези със суми над 30 000 лева.

Всеки, който желае да разсрочи плащанията на своите задължения, трябва да попълни заявление в Дирекция “Местни приходи” и да сключи споразумение.
От 1 март до 30 април гражданите могат да плащат налога си със задължителната 5 %-на отстъпка. За улеснение на данъкоплатците пък, последните дни – 28 и 29 април (събота и неделя), касите ще бъдат отворени, казаха от община Кюстендил.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//