Износители на дървесина и дърводобивни фирми готвят стачки и протести

снимка: infomreja.bg, архив

Не се стигна до консенсус за отмяната на забраната за износ на необработен дървен материал по време на срещата между представителите на бранша и Комисията по земеделието и храните, проведена вчера. От комисията заявиха, че започват подготовка за промени в Закона за горите, което не удовлетворява исканията на износителите на дървесина и дърводобивни дружества в България.

„Започваме организиране на протести в цялата страна, защото е крайно време всички в държавата да разберат какви ще са социалните последици от забраната и какви ще са щетите за бизнеса ни. Промените в Закона на горите нямат никаква връзка с наложения ни запор. Ние също искаме адекватен и строг закон, но не за сметка на бизнеса“, каза минути след края на срещата между бранша и Комисията по земеделието и храните Димитър Николов, износител на дървесина.

Представителите на износителите на дървесина и дърводобивни дружества заявиха, че са готови и на активни стачни действия и блокиране на пътищата в цялата страна, в случай че в най-кратки срокове не бъде отменена забраната за износ на необработен дървен материал.

По-рано същия ден на пл. „Народно събрание“ се събраха представители на бранша от София, Бургас, Варна, Благоевград, Сливен, Смолян, Шумен, Кърджали, Перник, Хасково, Пазарджик, Добрич.

Минути след започването на мирния протест при протестиращите дойдоха представители на Комиситяа по земеделието и храните, за да заявят готовността си за разговор с тях. Още след проведената официална пресконференция на износителите на дървесина и дърводобивни предприятиа у нас, в дневния ред на вчерашното заседание на комисията бе обявено изслушване на представителите на бранша.

Повод за рекацията на износителите на дървесина и дърводобивни дружества е решението за забрана за износ на необработен дървен материал в срок от три месеца, влязло в сила на 10.03.2015 г.

„Защо с лека ръка народните представители обричат близо 100 фирми на фалит и 8 000 души да останат на улицата? Не помислиха ли, че това не е решението да се справят с незаконната сеч и че нашият бизнес категорично няма нищо общо с тази порочна дейност. Има над 1 200 издадени акта, от които нито един не е на някое от дружествата, които ще пострадат заради забраната“, заяви Димитър Николов, износител на дървесина.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK