Ива Митева: Границите в това НС бяха преминати

Снимка: БГНЕС

„Всички започнахме да се борим за изборен резултат", заяви председателят на парамента

„Границите в този парламент бяха преминати. Имаше повече гняв и омраза. Мисля, че с това, че не свиках извънредно заседание и поех всички рискове, показах, че не съм болонка”. Това заяви в студиото на „Здравей, България" председателят на 46-ото НС Ива Митева. И допълни, че Татяна Дончева не се е извинила след изказването си.

„Не съм казала и една дума срещу нея. Винаги съм я уважавала. Затова ми беше странно, че тя реагира така остро и ме нарече болонка. От този ден не разговарям с нея", каза още Митева.

И коментира, че реагира бурно, когато смята, че нещо не е почтено.

„Мисля, че съм емоционална тогава, когато чувството ми за чест и достойнство е некърнено. Относно изказването на Христо Иванов, че съм повече емоционална, отколкото е разумно, аз го разбирам в друг смисъл. Той ми каза, че трябваше да действам целесъобразно, а не законосъобразно. Не приемам тези упреци”, каза още Митева.

„Когато се видя, че може би ще се ходи отново на избори, като че ли спряхме да бъдем мъдри и търпими един към друг. В това НС имаше много гняв и омраза. Самият Далай Лама ни учи, че това е признак на слабост”, допълни председателят на 46-ото НС.

На въпрос какво мисли за поведението на част от депутатите от „Има такъв народ", които също обиждаха свои колеги от парламентарната трибуна, Митева заяви следното:

„Не оправдавам някои реплики на членове на ИТН, но го отдавам на емоцията им. Тяхната среда е била по-различна. Виждам, че има надграждане в поведението им. Смятам, че в следващия парламент ще бъдат по-улегнали. Не приемам този начин на говорене и затова не сте ме чули да говоря така, но такава беше атмосферата”, поясни Митева.

Относно скандала „500 к", председателят на НС бе категорична, че не е виждала записи.

„Наскоро разбрах какво означава„500 к". Г-жа Дончева е юрист. Тя си дава сметка за последиците чисто политически и юридически. Може би затова ответната й реакция веднага беше такава. На мен не ми е предлагала подкуп, а ми е казвала да подкрепим правителство, за да не ходим на избори. Преди време тя беше казала, че съм редила кабинети със Слави Трифонов. Тогава реагирах остро и й се обадих да я питам кога ме е видяла да правя такова нещо. И тя ме попита „Не е ли вярно?". Винаги съм се опитвала да гледам своята работа", разказа Ива Митева.

Тя заяви, че не е сигурна дали иска отново да бъде председател на Народното събрание. „Колебая се не заради работата, тежеше ми охраната. От днес вече нямам такава и ще откажа и да ползвам специализиран транспорт, който ми се полага 4 години", разкри още тя.

„Няма как да направим нищо, ако не се обединим. Това, което хората искат от нас, е единство и съгласие. Ние и преди казахме, че заставаме с „Демократична България". Заставаме и зад Кирил Петков и Асен Василев, въпреки че все още не знаем дали ще се кандидатират и какво ще отстояват", обясни Митева. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5