ЮЗДП сезира прокуратурата за нарушения на Витоша

Снимка: Infomreja.bg, архив

Във връзка със сигнали за незаконни дейности в горски територии в Природен парк „Витоша” на 9 ноември 2015 г. беше извършена съвместна проверка в района на хижа „Алеко” и ски писта „Витошко лале”. В комисията участваха представители на 8 държавни институции – РИОСВ София, ИАГ и РДГ София, ЮЗДП и ТП „ДГС София”, Дирекция на ПП „Витоша”, Дирекция „Общински строителен контрол” към Столична община и РДНСК.

При проверката на терен е констатирано нарушение – отнемане на повърхностния почвен слой и преместване на морени на площ от около 20 декара. Дейностите са извършени с тежки строителни машини, като са нанесени повреди и на млади смърчови фиданки.

Извършват се строително-монтажни работи за отводняване на ски писта „Витошко лале”, като за всичките тези дейности по време на проверката не са представени документи от фирмата възложител „Витоша ски” ЕАД.

Монтирана е временна постройка в края на пистата, без представена документация съгласно изискванията на Закона за горите и Закона за устройство на териториите.

Югозападното държавно предприятие и ТП „Държавно горско стопанство София” предприеха незабавни действия за установяване на виновните лица. Уведомено е Шесто РУ на СДВР и е сезирана Софийска районна прокуратура.

В хода на проверката Югозападното държавно предприятие ще представи допълнително информация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK