Иран представи първата си хиперзвукова балистична ракета

Снимка: iStock

Това вероятно ще засили опасенията на Запада за ракетните способности на Техеран

Иран представи първата си хиперзвукова балистична ракета собствено производство, съобщава Ройтерс. Този ход много вероятно ще засили опасенията на Запада относно ракетните способности на Техеран.

Ракетата с името Fattah бе представена на церемония, на която присъстваха президентът Ебрахим Рахиси и командири на елитната иранска Революционна гвардия.

Хиперзвуковите ракети могат да летят пет пъти по-бързо от скоростта на звука и по сложна траектория, което ги прави трудни за прихващане. Миналата година Ислямската република обяви, че е построила хиперзвукова балистична ракета, която може да маневрира във и извън атмосферата.

Държавната телевизия посочи, че иранската ракета Fattah може да се насочи към усъвършенстваните противоракетни системи на врага и е голям скок на поколенията в областта на ракетите. Също така тя може да заобиколи най-модерните системи за противобалистични ракети на Съединените щати и ционисткия режим, включително Железния купол на Израел.

Максималната скорост на ракетата Fattah достигна 15 000 км/ч.

Въпреки съпротивата на САЩ и Европа, Ислямската република заяви, че ще доразвие програмата си за отбранителни ракети./news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK