Ирак осъди остро американските удари на негова територия

Премиерът на Ирак Мохамед Шия ас Судани Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ударите са били нанесени в райони в Западен Ирак

Ирак осъди строго американските въздушни удари, нанесени на негова територия вчера. Съединените щати от своя страна увериха, че са го уведомили предварително за атаките, които извършиха в отговор на убийството на трима американски войници при атака с дрон в Йордания в неделя, предаде Франс прес.

Американските удари са "нарушение на иракския суверенитет", каза говорител на премиера Мохамед Шия ас Судани по военните въпроси. Той изрази опасения от "катастрофални последици за сигурността и стабилността на Ирак и региона".

Ударите са били нанесени в райони в Западен Ирак близо до границата със Сирия, допълни генерал Яхия Расул.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби от своя страна увери, че Вашингтон е уведомил предварително Багдад за атаките. Той определи ударите срещу елитните ирански сили "Кудс" и свързани с Техеран милиции като успешни, предаде Франс прес.

Съединените щати не искат война с Иран, потвърди Кърби. В същото време той уточни, че Вашингтон не е имал никакви контакти с Техеран след смъртоносния удар с дрон в неделя в Йордания, и добави, че САЩ не желаят да има нови атаки срещу американски позиции или войници в Близкия изток. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK