Има ли "пилот" Община Благоевград? Камбитов и институцията коментират

Снимка: Infomreja.bg

Казусът - ВРиД кмет на Благоевград

На последната сесия, Общински съвет трябваше задължително да вземе решение и да определи временно изпълняващ, длъжността кмет, така както го изисква ЗМСМА по време на избори.

Това написа екскметът и кандидат за поста – Атанас Камбитов в своя публикация във Фейсбук. В нея той коментира още:

Най-вероятно, някой от "капацитетите" е решил, че заповедта на кмета за определяне на негов заместник е достатъчна. Само че това съвсем не е така. На практика от 22 октомври до полагане на клетвата на новоизбрания кмет, Общината няма да има кмет и пак ще сме първи в новините, но нека оставим на юристите да го обяснят.

По-разбираемо казано...в един момент областният град ще остане без кмет(не че ще има голяма разлика).

Това неминуемо ще доведе до проблеми за града, а това не мога да го допусна. Тъй като съм загрижен, ще помогна.

Направете извънредна сесия и вземете това необходимо решение, ако не желаете да си признаете, че това е причината, сложете още две-три точки, за да се оправдаете. Чувам, че има намерение това да бъде точка от тържествената сесия на пети октомври. Моля ви, не осквернявайте празника. Тази традиция създадохме 2012 година, за да се преклоним пред делото на героите, а не да поправяме грешките си.

От Община Благоевград, разпространиха становище по темата, в което се казва:

Във връзка с разпространяване на явни неистини от бивш кмет на община Благоевград, който отново е кандидат за кмет, секретарят на Община Благоевград Дейвид Арабаджиев уточнява, че всички процедури, предвидени в ЗМСМА са спазени.

Има издадена заповед, с която секретарят на Община Благоевград е оправомощен да изготви и внесе предложение до Общински съвет за временно изпълняващ длъжността кмет и кметове на кметства до произвеждане на изборите. Това действие може да се случи едва след като приключи регистрацията на кандидатите в Общинска избирателна комисия (26.09.2023 г.). Само тогава кмет и кметове на кметства придобиват статут на кандидат-кметове.

На практика, последната сесия на Общински съвет бе проведена на 25.09.2023 г., ден преди официално да приключи регистрацията в ОИК, което прави невъзможно предложението да бъде разгледано по време на заседанието през месец септември.

Предложението на общинска администрация за избор на временно изпълняващ длъжността кмет и кметове на кметства е входирано в ОбС - Благоевград на 28.09.2023 г., с което са спазени всички законови срокове. Срокът за произнасяне на Общински съвет - Благоевград е до 20 октомври.

„Община Благоевград не бива да се ползва като инструмент за постигане на политически цели. Това е институция, която е различна от личността на кмета”, коментира секретарят на Община Благоевград Дейвид Арабаджиев и допълни:

„Озадачен съм от факта, че определен кандидат, който е и бивш кмет на община Благоевград, прави подобни внушения, защото следва да познава закона. Това показва или некомпетентност, или умишлено разпространяване на фалшива информация.

Тук ще добавя, че гласуването на предложение за временно изпълняващ длъжността кмет на тържествена сесия на 5 октомври не е прецедент.  На тази дата през 2015 година също е взето такова решение.

Призовавам представителите на медиите да спазват журналистическата етика, която изисква преди нещо да бъде публикувано, същото да бъде проверено“, коментира още Дейвид Арабаджиев.

Всичко за предстоящите местни избори - подготовката за тях, кандидатите и техните послания, следете в страницата ни Инфомрежа Избори!

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK