Хусите прогониха търговски и военни кораби на САЩ от Червено море

Снимка: iStock

Корабите и екипажът са невредими

Датската компания Maersk съобщи, че експлозии са принудили два кораба, управлявани от нейното дъщерно дружество в САЩ и превозващи американски военни доставки, да обърнат курса си при прекосяването на протока Баб ел-Мандеб край Йемен, ескортирани от военноморските сили на САЩ, съобщава "Ройтерс".

"И двата кораба докладваха, че са забелязали експлозии наблизо, а ескортът им от ВМС на САЩ също прехвана множество снаряди", уточни Maersk и добави, че спира плаването в Червено море на кораби на дъщерното дружество на САЩ.

Атаките на йеменските хуси срещу кораби в Червено море прекъсват морската търговия през Суецкия канал, като някои кораби се пренасочват към много по-дългия маршрут Изток-Запад покрай южния край на Африка.

Говорител на йеменските хуси потвърди, че те са изстреляли балистични ракети по няколко американски военни кораба, които са защитавали два американски търговски кораба.

И двата търговски кораба се управляват от Maersk Line, Limited (MLL) - дъщерно дружество на компанията в САЩ, което превозва товари за Министерството на отбраната, Държавния департамент и други правителствени агенции на САЩ.

И двата плавателни съда са включени в Програмата за морска сигурност и Доброволното споразумение за интермодален морски превоз с правителството на САЩ, поради което са били ескортирани през пролива от кораби на американските военноморски сили.

Става въпрос за програми, управлявани от Министерството на отбраната на САЩ, за транспортиране на сили, доставки и оборудване по време на война или извънредно положение.

Корабите и екипажът са невредими и са ескортирани обратно в Аденския залив от американския флот, съобщи Maersk.

Говорителят на хусите Яхя Сареа посочи, че бунтовниците са атакували няколко американски военни кораба с балистични ракети в сряда при "сблъсък", продължил повече от два часа и довел до директно поразяване на американски военен кораб, като двата търговски корабие трябвало "да се изтеглят и да се върнат обратно".

"Няколко от нашите балистични ракети поразиха целите си въпреки опитите на военни кораби да ги прехванат", подчерта той.

Официален представител на САЩ обаче твърди, че няма поразени кораби. "Никакви военни или търговски кораби на САЩ не са били ударени от ракети на хусите днес", посочи служителят, пожелал анонимност.

Силите на хусите са изстреляли три противокорабни балистични ракети към плаващия под флага на САЩ контейнеровоз Maersk Detroit в сряда, докато е преминавал през Аденския залив, съобщи отделно Централното командване на САЩ.

Няма данни за пострадали или нанесени щети на кораба.

На 5 януари Maersk заяви, че ще отклонява своите контейнеровози от Червено море в обозримо бъдеще. До сряда корабите на дъщерното дрежество MLL бяха изключение, но това вече няма да е така, уточниха от компанията.

"След ескалацията на риска MLL спира транзита в региона до второ нареждане". /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK