"Хамас" обмисля предложение за 40-дневно примирие в Газа

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Израел се е съгласил да не участва във военни действия по време на Рамадан

Палестинската групировка "Хамас" е получила проектопредложение от преговорите в Париж за примирие в Газа, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на високопоставен източник, запознат с въпроса.

То включва 40-дневна пауза при всички военни операции и размяна на палестински затворници за израелски заложници в съотношение 10 към 1.

Съгласно предложеното прекратяване на огъня болниците и пекарните в Газа ще бъдат възстановени, 500 камиона с хуманитарна помощ ще влизат в ивицата всеки ден и ще бъдат доставени хиляди палатки и каравани за настаняване на разселените, поясни източникът.

В проекта се посочва и че "Хамас" ще освободи 40 израелски заложници - жени, деца под 19-годишна възраст, възрастни над 50 години и болни, а Израел ще освободи около 400 палестински затворници и няма да ги арестуват отново.

Преговорите за примирие в Газа са най-сериозният тласък от седмици за спиране на боевете в опустошения палестински анклав и за освобождаването на израелски и чуждестранни заложници.

Посредниците засилиха усилията си за постигане на прекратяване на огъня в Газа с надеждата да предотвратят израелска атака срещу град Рафах в южния край на анклава, където са потърсили последно убежище над един милион разселени палестинци.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Израел се е съгласил да не участва във военни действия по време на Рамадан в ивицата Газа, който се очаква да започне вечерта на 10 март и да приключи вечерта на 9 април.

Той отбеляза, че Израел се е ангажирал да направи всичко възможно, за да евакуира палестинците от Рафах, преди да засили кампанията си там за унищожаване на "Хамас".

След като палестинската групировка уби 1200 души и взе 253 заложници при атаката на 7 октомври, Израел започна сухопътна офанзива срещу Газа. По данни на здравните власти в анклава до момента са загинали близо 30 000 души. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK