Гърците плащат най-високи разходи за жилища в ЕС

Снимка: БТА

След нея са Нидерландия, Дания и Германия

Гърците са първи в Европейския съюз по най-високи разходи за жилища, показват данни от Гръцката централната банка, цитирани от гръцката агенция АНА-МПА.

Според доклада за финансова стабилност на страната гърците харчат най-голям процент от доходите си за жилища в ЕС, като за 2022 г. той достига 34,2 процента, докато останалите европейци изразходват средно 19,9 процента.

След Гърция с висок процент разходи се нареждат още Нидерландия, Дания и Германия.

Данните показват, че през 2022 г. 27 процента от населението на страната е отделяло над 40 процента от разполагаемия си доход за жилищни разходи, докато съответният процент от населението в еврозоната е отделяло едва 9,4 процента.

Според банката цените на недвижимите имоти ще продължат да се покачват въпреки значителния растеж през последните години. Това е така, защото цените на жилищата в Гърция все още са далеч от историческия връх, регистриран преди финансовата криза през 2008 г. Подобно тенденция се разглежда и при наемите.

През второто тримесечие на 2023 г. цените на новопостроените жилища са се увеличили със средногодишен темп 13,8 процента, докато цените на старите жилища с 14,1 процента. Най-голямо увеличение на цените на жилищата има в големите градски центрове.

Въпреки продължаващото покачване на цените нарастването на търсенето на жилищни кредити остава умерено. Според данните отпуснатите ипотечни заеми през първото шестмесечие на тази година възлизат на 507,8 млн. евро, което показва ръст с 1,8 процента в сравнение със съответния период през изминалата година. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK