Германските компании у нас са разкрили над 35 000 работни места

Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов

Над 35 000 работни места са разкрили германските инвеститори в България. Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на церемонията по връчване на Наградата на Германската икономика в България. Събитието се организира от Германо-Българска индустриално-търговска камара.

„Радвам се, че имам възможността да присъствам на това събитие, защото в тази зала са събрани немалка част от компаниите, които със своя труд допринасят за развитието на германо-българските икономически отношения“, подчерта Никола Стоянов. „За мен най-важният сигнал остава посланието на немския бизнес – че 100% от компаниите, опериращи тук, биха инвестирали отново в България, ако са изправени пред този избор“, каза още той, като се позова на данните от ежегодното проучване на Германо-Българска индустриално-търговска камара сред техните членове.

Икономическият министър изтъкна, че за „мен и екипът ми бе много важно да имаме постоянна и директна връзка с чуждестранния бизнес у нас“. В тази връзка той припомни, че е стартирана инициативата „закуска за инвеститори“, чиято основна цел бе да се създаде формат на директен разговор, в който в неформална среда компаниите да поставят своите проблеми и предложения.

Министър Никола Стоянов връчи наградата на победителя в категория „Голямо предприятие“ заедно с посланика на Федерална република Германия в България Н. Пр. Ирене Планк на „Бош – България“, част от „Група Бош“. Статуетката и сертификатът бяха приети от Томас Мец, управляващ директор на „Бош Инженеринг Център София“.

Наградите се организират и провеждат от Германо-Българска индустриално-търговска камара и се връчват на фирми със значителен принос в областта на двустранните икономически отношения в четири категории – „Малко или средно предприятие“, „Голямо предприятие“, „Социален ангажимент и „Стартъп компания“. В ГБИТК членуват над 560 немски компании, които развиват бизнес в България в секторите на автомобилната индустрия, електроника и електротехника, хранително-вкусова промишленост, информационни технологии, дигитализация и др.

На събитието присъстваха президентът на Германо-Българска индустриално-търговска камара Тим Курт, главният управител на ГБИТК д-р Митко Василев, зам.-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов, посланикът на Федерална република Германия в България Н. Пр. Ирене Планк, посланикът на България във ФР Германия Н. Пр. г-жа Елена Шекерлетова и др.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK