ГЕРБ искат пълна проверка на дейността на министър Шишков

Снимка: БГНЕС

Не вярваме в добрите намерения на министър Шишков

Пълна проверка на поръчките, възлагани или разплащани от служебния регионален министър Иван Шишков в качеството му на шеф на регионалното ведомство, както и ревизия на проекти назад в годините в столичния район "Триадица", на който Шишков бе главен архитект. Това искане на ГЕРБ бе обявено на брифинг в кулоарите на парламента народният представител от партията на Борисов и бивш регионален министър Николай Нанков и Росица Кирилова, член на ресорната регионална комисия, пише news.bg.

"Не вярваме в добрите намерения на министър Шишков. Ако имаше такива намерения, можеше едностранно да реши проблема с Пролеша без да се налагат законови промени. По същия начин процедира с търпимостта (идеята на МРРБ незаконните строежи все пак да бъдат узаконени, като се обявят за търпими, а не да се разрушат, както следва да бъде по настоящия закон - бел. авт.). Тя нямаше да реши проблеми, а щеше да ги задълбочи. И не на последно място възлаганите проверки се възлагат субективно и не с намерение да се установят проблеми. Затова поискахме да бъдат извършени проверки на обекти, които са били възлагани в последните години" , каза Кирилова.

На свой ред и Нанков акцентира върху това, че ГЕРБ не вярват на Иван Шишков. "Поискали сме още миналата да бъдат проверени пътища, възлагани или изпълнявани, но всички те разплатени от служебния кабинет на министър Шишков. Възлагани през последните години и разплатени в последните няколко месеца."

Искането на ГЕРБ в конкретика е тези процедури да бъдат проверени от две независими лаборатории, акредитирани в България и Германия. Имало и съмнения, че основни ремонти били възлагани като текущи (нещо, за което обикновено Шишков обвинява ГЕРБ, а не обратното). "Една седмица нямаме отговор на нашето искане", възмути се Нанков.

Искането за проверка ще бъде внесено към ДНСК, но не само - ще бъде сезиран и Столичният инспекторат. Ще се иска проверка на захранванията с електричество и вода към преместваеми обекти в район Триадица. Именно в този район Шишков години наред заемаше длъжността главен архитект, като подаде оставката си през февруари 2021 година, когато оголен кабел в улична шахта уби дете в района на болницата "Свети Иван Рилски".

"В район Триадица имаме сигнали, неколкократно сме уведомявали, за присъединяване на преместваеми обекти, на елементи от физическата инфраструктура - вода, ток, включително и на светофарни уредби. А пътищата са в цяла България", заяви народният представител.

Не става дума за персонална атака срещу Иван Шишков, категорични са от ГЕРБ. "Ние оставки не искаме, има си органи, които го назначават, президентът може да вземе оставката на Шишков. Ако трябва да сме честни, това, което правим в момента, бетонира Шишков като министър. Нашите атаки в последните седмици не са персонално насочени към него, а към действията и бездействията, безобразията, за които сигнализираме всеки ден", отговори на въпрос на News.bg Нанков.

В оставащите два дни живот на настоящото 48-о Народно събрание ще бъдат приети окончателно промените в Закона за пътищата, според които глобите за неплатена винетка ще бъдат ограничени до максимум 3 на годишна база с максимална обща стойност 900 лева, изрази увереност още Росица Кирилова от ГЕРБ. Въпросните поправки в нормативната уредба бяха приети със завидно мнозинство на второ четене от ресорната регионална комисия, а в сряда следва да влязат за гласуване и в зала. Те предвиждат още гражданите да бъдат известявани за нарушения, както и да бъдат предварително уведомени за скорошно изтичане на винетния им стикер.

"Не решаваме проблема обаче на хората от Пролеша, защото той не може да бъде решен със законодателни промени, а можеше и все още може да бъде решен с акт на изпълнителната власт и това е изцяло в правомощията на г-н Шишков. Той може да реши проблема, очакваме това да се случи", обърна се косвено към МРРБ тя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK