Фрапиращи изборни нарушения в Белица, въпреки това няма да касират вота

Муса Палев и Радослав Ревански ще премерят сили още един път, снимка: Infomreja.bg

Фрапиращи нарушения белязаха изборния ден в община Белица. През целия ден валяха жалби и устни сигнали за нередности по време на гласуването.

Председателката на ОИК Елиана Спасова призна за многократни случаи на гласуване с бюлетина, на която предварително е бил откъснат отрязъка в долния десен ъгъл, който всъщност гарантира честността на вота.

"Без този отрязък с изписан номер не може да се установи дали въпросната бюлетина съответства на номера й в кочана. Когато отрязъкът е откъснат предварително, още преди избирателят да влезе в тъмната стаичка, ние не можем да сме сигурни дали гласоподавателят попълва действителна бюлетина или нередовна, внесена отвън и предварително попълнена", коментира Спасова.

Имало е и много сигнали за гласуване с придружител.

"Имаше случай, при който вързастен човек упражни правото си на вот с придружител. Когато попитахме защо, придружителят му отговори, че гласоподавателят е с жълта книжка. Такъв термин в Изобрния кодекс не съществува", не скри притеснението си от изборния процес в Белица председателката на Общинската избирателна комисия. 

Спасова призна, че не може да коментира дали нередностите при гласуване са допуснати от невежество, незнание или пък умишлено.

"Лично сезирах Централната избирателна комисия да нарушенията, но оттам получихме само указания да ги отстраняваме", допълни тя.

Тя бе категорична, че въпреки фрапантните нередности, местният вот в общината няма да бъде касиран. Следващата неделя на балотаж се изправят кандидата на ДПС Радослав Ревански и Муса Палев, издигнат от Инициативен комитет.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK