Фотоволтаична инсталация изградиха в СОУ "Антон Попов" в Петрич

снимки: СЮЗО

Фотоволтаична инсталация изградиха в СОУ "Антон Попов" в Петрич.

Вчера кметът на общината инж. Вельо Илиев и председателят на Управителния съвет на Сдружение на Югозападните общини Атанас Стоянов откриха официално модерното съоръжение, изградено по проект „Ефективно използване на слънчевата енергия за по-добро бъдеще – SP-FUTURE”.

На откриването присъстваха представители на партньорите по проекта – Сдружение на Югозападните общини, Община Петрич, Център за развитие на Югоизточния планов регион на Македония, община Струмица, учители и ученици от СОУ "Антон Попов".

Фотоволтаичната централа е с обща мощност от 30 KW и е поставена на покривната конструкция на училището. Тя ще осигурява енергия за отопление на плувния басейн, което значително ще намали разхода за електроенергия.

По проекта предстои разпространение сред общинските училища в региона на наръчник за учители „Енергийната ефективност в училище – образование за по-добро бъдеще”, в който са включени примери за провеждане на извънкласни интерактивни образователни модули на тема пестеливо потребление на енергия.

Ще бъде проведен и двудневен трансграничен фестивал „Силата на слънцето”, в който ще вземат участие над 200 деца от двете пилотни училища. Програмата на фестивала предвижда разнообразни образователни игри и състезания, обединени от общата тема за използване на възобновяемата енергия.

Изграждането на фотоволтаичната централа е основна дейност по проект „Ефективно използване на слънчевата енергия за по-добро бъдеще – SP-FUTURE”, съфинансиран от Европейския съюз.

 

снимки: СЮЗО

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//