Фестивалът по класическа китара в Гоце Делчев се възроди

Снимка: Infomreja.bg

Той събра млади дарования от Русе, Казанлък, Тетевен, София, Перник и Гоце Делчев

По-възрастните неврокопчани добре помнят провеждания в града цели 25 години Международен фестивал на класическата китара – най-стария в България. Негов основател и неизменен организатор беше маестро Огнян Вълев.

След продължително прекъсване традицията е възродена и фестивалът заема своето място в културния календар на града, вече под името Национална лятна академия „Пеещи струни – Гоце Делчев 2023“. Негови организатори са Ротари клуб в града и община Гоце Делчев. В продължение на три дни млади музиканти от школи по класическа китара в Русе, Казанлък, Тетевен, София, Перник и Гоце Делчев ще свирят и ще се обучават при утвърдени музикални педагози.

В своето слово при откриване на Академията кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов, изрази радостта си от факта, че някогашният фестивал се възражда. Той сподели с присъстващите свой спомен – как преди много години именно на този фестивал е връчил първа награда на Стела Митева, сега професор, преподавател по класическа китара в АМТИИ в Пловдив.

„Нека Академията да продължава да бъде празник за Гоце Делчев!“, пожела градоначалникът. Той благодари на маестро Вълев за „всичко, което прави за града и родината“.

Музикалната вечер започна с пиесата „Движение на водата“ в изпълнение на Огнян Вълев. След като зарадва почитателите си и с други свои изпълнения, маестрото представи Неврокопския оркестър по класическа китара, чийто ръководител е той. Младите гоцеделчевски китаристи изсвириха 3 негови авторски пиеси – музикални картини: „Камбаните на стария Неврокоп“, „Врабчета“ и „Камбаните в късен следобед“. Концертмайстор на оркестъра е синът на Огнян Вълев – Стефан Вълев – Съни.

Програмата продължи с талантите от китарен оркестър – Русе, възпитаници на Националното училище по изкуствата „Професор Веселин Стоянов“.

Вечерта беше уважена и от Ралица Базайтова – главен експерт в Министерството на културата. Присъстваше и народният представител Богдан Боцев.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK