Енергийната ни система остава под риск. Разговорите продължават

Снимка: МРРБ

След среща в МРРБ: Липсата на критерии за изграждането и работата на хидроенергийните съоръжения бе оставена в ръцете на бизнеса

Липсата на критерии за изграждането и работата на хидроенергийните съоръжения бе оставена в ръцете на бизнеса. Държавата за пореден път се ангажира с отговорността за създаване на стандарти за функциониране на сектора и призна за правно-административни неуредици, които водят към блокиране на хидроенергетиката в България.

Проблемът събра на една маса представители на хидроенергийния бранш, регионалния министър Виолета Комитова, заместник-министър Иван Шишков, арх. Влади Калинов - началник на ДНСК и експерти в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Спорни поправки в нормативни актове, приети в края на управлението на кабинета Борисов 3, ще оставят без разрешителни всички съоръжения за водовземане, изградени в коритата на реките и въведени в експлоатация след 9-ти август 2010 г. Застрашени са повече от 60 ВЕЦ-а с обща инсталирана мощност близо 120 МВт, в т.ч. и централи на НЕК, както и всички други ползватели на води от коритата на реки, като ВиК дружествата, „Напоителни системи“ и индустриалните предприятия. До края на годината 29 ВЕЦ-а ще бъдат принудени да спрат работа, както и още десетки централи през 2022-ра.

„Ако казусът не бъде решен, 20% от тока на България ще спре. Това е евтин, зелен, български ток“, каза председателят на Съюза на производителите на екологична енергия Иво Арсов.  В условията на безпрецедентно поскъпване на електроенергията, в сектора е заложена „мина“, която допълнително ще взриви цените“, допълни той.

По думите му на срещата с министър Комитова е станало ясно, че ведомството има концепция за административна процедура, която да реши казуса, на базата на съществуващото законодателство. Постигнато е съгласие да се намери съвместно решение с ясни процедури, регулации и правила за изграждането и функционирането на хидроенергийните съоръжения, както и за въвеждане технологични стандарти, които съхраняват природата и природните ресурси. И браншът, и институцията са поели ясни ангажименти за структурирано решаване на проблемите в сектора, включително по конкретния административен казус. 

„Времето ни притиска, а енергийната ни система е под риск. Не вярвам да има българско правителство, което да унищожи българската зелена енергетика. Разговорите продължават“, коментира още Иво Арсов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn