ЕМА разреши употребата на лекарство за артрит при тежки случаи на ковид

Снимка: Infomreja.bg

Одобрението допълва инструментариума на 27-те страни членки на ЕС

Лекарственият регулатор на Европейския съюз разреши лечението на артрит с тоцилизумаб да се използва при пациенти, хоспитализирани с тежки случаи на Covid-19, като заяви, че то намалява фаталния изход от заболяването.

Противовъзпалителното лекарство, произведено от швейцарския фармацевтичен гигант Roche, трябва да се използва със стероиди при критично болни пациенти, заяви Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Световната здравна организация и Съединените щати вече одобриха лечението, продавано от Roche като RoActemra в Европа.

ЕМА препоръча разширяване на употребата на тоцилизумаб, така че да включва лечение на възрастни с Covid-19, които получават "системно" лечение със стероиди и се нуждаят от допълнителен кислород или механична вентилация. Сега Европейската комисия трябва официално да одобри препоръката на базирания в Амстердам контролен орган.

Одобрен преди това за лечение на артрит при възрастни и деца, тоцилизумаб действа чрез потискане на опасната свръхреакция на имунната система на коронавируса "цитокинова буря". При изследване на повече от 4000 пациенти с тежка форма на Covid-19 е установено, че лекарството, което се прилага интравенозно или чрез инжектиране, намалява риска от смърт и продължителността на престоя в болница, заяви ЕМА. Но то трябва да се прилага заедно с кортикостероиди, тъй като "не може да се изключи увеличаване на смъртността", ако се използва без тях, допълва агенцията.

Одобрението допълва инструментариума на 27-те страни членки на ЕС за борба с пандемията, който вече включва четири ваксини, две лечения с антитела, включително Regeneron на Roche, и зелена светлина за спешна употреба на хапчето на Merck, съобщава БГНЕС.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk