Екозащитници от Гоце Делчев не на думи, а на дело

Снимки: Clean&Green

Организацията им "Clean&Green" печели все повече привърженици

Многократно ни се е случвало да видим боклуци, оставени сред природата от недобросъвестни хора. Извръщаме глави от грозната гледка, възмущаваме се, роптаем и … отминаваме. Но има хора, които не отминават, а започват да чистят боклуците, направени незнайно от кого. Нещо повече, точно на тази цел посвещават часове от почивните си дни – доброволно, съзнателно, водени единствено от любовта си към природата и от чувство на дълг към нея и към бъдещите поколения.

Преди 7 години група приятели от Гоце Делчев започват да провеждат различни дейности, свързани с опазване на околната среда. Наскоро те създават организация Clean&Green, която вече има последователи и в други градове на страната – Сандански, Пловдив, София, Търговище…, дори и в чужбина. Привържениците й се увеличават, тя установява отношения с ръководства на общини, училища и други институции.

„Искаме да увличаме с примера си повече млади хора и деца, за да се убедят, че е по-лесно да не се замърсява, отколкото да се чисти. Така постепенно те ще добият навици да пазят природата. Държим на превенцията, а не на временното решение на проблема – казва създателят на организацията Георги Златинов.

Много е направеното досега, още повече предстои. Само за два месеца са проведени общо 38 кампании, при които с отпадъци са напълнени 80 големи чувала, 30 от пелети и множество найлонови торби. Отделно са купчините с големи отпадъци. Те са събрани край град Гоце Делчев и селата Делчево, Попови ливади, Мосомище, Ковачевица, Чала /Родопите/ и Неа Ираклица /Гърция/.

Ентусиазмът на организаторите завладява все повече хора. Неотдавна около 30 възпитаници на НПГ „Димитър Талев“ са участвали в почистването на местата около язовирите над града.

Освен чистене, екоактивистите извършват и други дейности - ремонтират чешми и места за отдих, боядисват, залесяват… Достатъчно е да посочим само два примера – Чатал чешма в Пирин и района на водопада над Манастирчето.

Дръвчетата, с които залесяват, си отглеждат сами в домашни условия. Вече и децата от клуб „Магис“ в Гоце Делчев ще започнат да събират семена, да ги засяват и отглеждат. Към тях ще се присъединят и малчуганите от детските градини. По-късно те ще присъстват при засаждане на отгледаните от самите тях фиданки, което безспорно ще има възпитателен ефект.

В момента организацията провежда и кампания за зарибяване на река Канина с малки рибки. Целта е да се обогати биоразнообразието и да се възстанови екологичната система в и около реката.

Инициативни и неуморни, екоактивистите виждат всяко място, където биха могли да бъдат полезни. Имат конкретен план за подобрения в местата за отдих край село Делчево – Кръста, Параклиса, Кадънката, за пребоядисване на стени в Градския парк, нашарени с графити, и на уредите във фитнеса на открито. В момента създават водно колело, предназначено за село Попови ливади. Планирали са да направят нова беседка и люлка…

Как ще постигнат всичко това ли? Както и досега – с по няколко кампании през почивните дни, дори понякога и през седмицата. Кампаниите са различни – за чистене, боядисване, ремонтни дейности. „Работното време“ е в рамките на около час и половина - два сутрин и още толкова в по-късните следобедни часове. И тъй като организацията е на свободни начала, всеки си избира в коя дейност желае да се включи и колко време ще й посвети.

„Убедени сме, че младите трябва да имат по-голям контакт с природата и да бъдат по-активни през почивните дни. Искаме да предложим разнообразна и забавна програма, в която да се включва всеки желаещ и да води здравословен, природосъобразен, активен и социален живот.

Една използвана торбичка и една ръкавичка. Това е всичко, което е необходимо да превърнем сутрешната или вечерната разходка сред природата в полезно дело. Дело, което ще помогне за една чиста и красива планета. Всички чистим безупречно домовете си, забравяйки нашия истински дом. Забравяйки откъде идват жизненоважните ни въздух, вода и храна.

Ще се радваме заедно да сътворим един чист, зелен и красив свят за всички нас и всички бъдещи поколения!

Можем и ще стане! Всеки един от нас, ако помогне с мъничко, няма да мине много време и ще се видят страхотни резултати“, пишат организаторите.

Достойна кауза и завладяващ оптимизъм!

Всеки, който желае да научи повече за тях, може да използва следните електронни адреси:

Фейсбук: https://www.facebook.com/cleangreengotsedelchev

Инстаграм: cleangreengd

Сайт: cremedelacreme.space/cleangreen

 

КОМЕНТАРИ

бранко04:40 - 01.06.2023
браво .
роско04:32 - 01.06.2023
събрали 20 чувала и голям праз, аз събирам сека седмица ама никой не ме пише мене ...
Кочо04:31 - 01.06.2023
знае ли ги някой тия изобщо
Еми04:30 - 01.06.2023
хаха голяма работа, няма що

FACEBOOK