ЕК отмени мониторинга за България и Румъния

Снимка: Infomreja.bg

Европейската комисия официално прекратява действието на Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния

С решение от днес Европейската комисия прекрати Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) спрямо България и Румъния. Той бе създаден за двете държави през 2006 г., преди приемането им в ЕС, съобщават от Министерството на външните работи.

Напредъкът на България и Румъния в областта на върховенството на правото ще бъде оценяван единствено в рамките на годишния цикъл в тази насока, приложим и за всички останали държави-членки на ЕС.

Последният доклад за напредъка на България по МСП е от 2019 г., когато ЕК оцени напредъка на страната ни като достатъчен, а изпълнението на критериите - като задоволително. Въпреки това, механизмът за наблюдение остана. В рамките на мониторинга страната ни бе оценявана по отношение на независимостта, професионализма и ефективността на съдебната система, борбата с корупцията и действията срещу организираната престъпност.

През ноември 2022 г. ЕК прекрати и изготвянето на доклади за напредъка на Румъния по МСП.

„Прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка е признание и безрезервна оценка, че с работата на правителството и Народното събрание, българската страна успя да осъществи фундаментални и устойчиви реформи в областта на върховенството на правото, които ясно демонстрират способността на страната ни да изпълнява задълженията си на предвидим и надежден член на Европейския съюз. Това е признание и за дългогодишната активност и усилия на българските граждани и гражданското общество. Те ни мотивират да останем концентрирани и да работим целенасочено върху реализирането на националните ни приоритети за успешно завършване на процеса на европейска интеграция на България в европейското семейство“, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

„Днешното решение на Европейската комисия е значителен успех и признание за реформите, които се извършват в България в областта на върховенството на правото. Премахването на специалния мониторинг по МСП, който продължи близо 17 години, означава, че напредъкът на страната ни в областта на съдебната реформа и противодействието на корупцията ще се оценява в рамките на годишния цикъл за върховенство на правото в ЕС и редовните годишни доклади на Европейската комисия, както е за всички други държави членки на Съюза. Това значително повишава доверието към българската правосъдна система и ще се отрази благоприятно на процеса за интеграция на България в Шенген и в Еврозоната“, коментира министър Атанас Славов.

Процесът за прекратяване на МСП започна с нота от 6 юли 2023 г. на Европейската комисия, с която информира Съвета и Европейския парламент за намерението си да затвори механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. На 19 юли т.г. Съветът изпрати писмо до ЕК с решение на Корепер 2 (Комитет на постоянните представители на правителствата от ЕС), в което отчита напредъка в областта на върховенство на правото на България и Румъния и намерението на ЕК да прекрати МСП.

Днешното финално решение на Комисията е за оттегляне на решението за създаване на механизма, който престава да съществува.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK