ЕК освобождава от мита и ДДС вноса на животоспасяващи стоки за украинците

Снимка: Infomreja.bg

Днешното решение допълва новите правила за ДДС

Днес Европейската комисия прие решение, с което на държавите членки се дава възможност временно да освободят от мита и ДДС вноса от трети държави на храни, одеяла, палатки, електрически генератори и друго животоспасяващо оборудване, предназначено за украинските граждани, засегнати от войната. Тази мярка, която беше поискана от държавите членки, ще се прилага със задна дата от 24 февруари 2022 г. и ще бъде в сила до 31 декември 2022 г.

Смята се, че след непровокираното и необосновано нашествие на Русия в Украйна над 14 милиона души, или 30 % от украинското население, са разселени. Повече от 6,2 милиона украинци са преминали в ЕС, а близо 8 милиона е трябвало да избягат от домовете си, но са останали в Украйна. Това оказва голям натиск върху държавите членки, които трябва да предоставят хуманитарна помощ на голям брой лица, бягащи от войната, като същевременно подкрепят разселените в самата Украйна украинци, изложени на риск от глад и болести.

Комисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилони заяви: „Войната срещу Украйна причини нечувани страдания, но също така показа дълбочината на солидарността на ЕС. Като улеснява доставката на животоспасяващи хуманитарни стоки, тази мярка ще помогне на държавите членки да се притекат на помощ както на украинците, намиращи се в ЕС, така и на онези, които все още са в родната си страна. Тя е онова, което е абсолютно правилно да се направи.“

Освобождаването от мито и ДДС се прилага за стоки, внесени от:

• Държавни организации (публични органи и публичноправни органи, включително болници, правителствени организации, регионални правителства, общини/градове и др.)

• Благотворителни или филантропни организации, одобрени от компетентните органи на държавите членки.

Днешното решение допълва новите правила за ДДС, приети през април, които позволяват на държавите членки да разширят това освобождаване, така че да обхване вътрешните доставки на стоки и услуги, включително даренията, в полза на жертвите на бедствия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK