Едва 10% от членовете на СИК в Пиринско са се ваксинирали

Снимка: Infomreja.bg

70% от състава на СИК е сменен преди изборния ден

Изборният ден в Благоевградска област започна при спокойна обстановка. Всички секции са отворени. До момента няма нито един сигнал за изборни нарушения.

Това заяви на първата си пресконференция за деня председателят на Районната избирателна комисия в Благоевград – Мартин Бусаров.

23 от членовете на секционни комисии не са се явили за началото на изборния ден. Уведомени са политическите сили, от чиито квоти са техните представители. Върви процедура за допълване на състава на комисиите.

Масово тази сутрин при снабдяването с машините за гласуване, техниците са пропускали да оставят малките непрозрачни кутийки за отрязъците, или пък са оставяли по няколко в секция.

Своевременно тези кутийки са открити и са окомплектовани.

„Нямаме данни за нарушения към този момент, нямаме сигнали за неправомерна агитация, както и за купуване на гласове. Към 10 часа положението е спокойно“, коментира Бусаров.

313 408 е броят на избирателите в област Благоевград, които могат да упражнят правото си на вот в днешните парламентарни избори.

В 450 секции има възможност за гласуване с машини. 10 са подвижните секции, които обслужват хора със затруднения в придвижването.

6 секции са предназначени за хора, поставени в карантина. Те посещават карантинирани по домовете им при изключителни мерки за безопасност, със защитни костюми, маски и ръкавици. Гласуването се осъществява на входа.

Работят и секциите в ковид отделенията, отново при засилени мерки за безопасност. Там се използват скафандри, шлемове, очила и стриктна дезинфекция след всеки избирател.

„Надяваме се дъждът да спре през деня и вечерта в нормално време да започне приемането и предаването на изборните книжа. Това ще става в сградата на театъра“, каза още председателят на РИК-Благоевград.

70 % от състава на секционните избирателни комисии в цялата област е подменен. Само в Петричко процентът на подменените членове на СИК е 80.

Причината е в заразяване с коронавирус, някои от членовете са настанени в тежко състояние в болнични заведения.

Малко над 10% са ваксинираните членове на СИК. Те са имали възможност да се имунизират с ваксината на „Пфайзер“, но интересът е бил изключително слаб, информира Мартин Бусаров.

По думите му в Якоруда не е имало нито един желаещ. Към двама-трима са изявили желание да се ваксинират на територията на община Гърмен.

Като цяло в малките населени места членовете на СИК са подценили ваксинацията.

„От РИК сме си взели мерки, всички сме с две поставени ваксини“, съобщи Бусаров.

Той определи ситуацията с машините за гласуване като математическо уравнение. „Когато не си назначен навреме и не си минал обученията, простата сметка показва, че не можеш да боравиш с машината. Вчера, когато бяха разнасяни машините, техниците са били на място и са отговаряли на всички въпроси на членовете на СИК“, каза още председателят на РИК.

В община Якоруда във всички секции е осигурена възможност за гласуване с машини.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK