Една дългоочаквана кампания: Кой ще е следващият кмет на Благоевград?

Снимка: Infomreja.bg

Към момента са ясни едва няколко кандидати за кметския пост

Следващият кмет на Благоевград или как време не остана…

Вчера със свой указ президентът Радев определи дата за частичните избори за кмет на Благоевград за 27-и юни. Предизборната кампания започва от 7-и юни – или едва за 20 дни претендентите за стола на градоначалника имат време да убедят жителите на Благоевград, че ще донесат така чаканата промяна.

Към момента са ясни едва няколко кандидати за кметския пост, който обявиха намеренията си още преди ВАС да се произнесе по казуса „Томов“.

Самият Румен Томов нееднократно съобщи пред медиите, че няма да предаде избирателите си и ще се кандидатира отново, ако се стигне до избори. Томов обяви още, че остава независим от партиите кандидат и приема всякаква подкрепа от политическите групи, стига погледите и на двете страни да са в една посока.

Като кандидат за кмет през 2019 година Томов бе подкрепен от социалистите и други формации, които по-късно оттеглиха доверието си от „алтернативата на Камбитов“, както някой определиха екскмета.

Атанас Камбитов, който се кандидатира за депутат от ПП „Републиканци за България“, не е обявил все още намеренията си за частичния вот.

Липсва и позицията на ГЕРБ към момента, макар че от началото на съдебния спор по казуса „Томов“, имената на предполагаеми кандидати от партията на Борисов в Благоевград лавират. Спрягани за кметове бяха личностите на шефа на ВиК-Благоевград и общински лидер на ГЕРБ – Росица Димитрова, евродепутатът и областен координатор на ГЕРБ – Андрей Новаков, кандидатът за депутат и шеф на РИО-Благоевград – Ивайло Златанов.

БСП също не са коментирали при евентуални избори дали ще излъчат свои собствен кандидат.

Заявка за кметския пост чрез публикация във Фейсбук даде активният протестиращ – Стефан Делиов – който към момента подкрепя партията на Божков, той е председател е на спортен клуб „Kochinka Team Racing“, организирал многократно благотворителни инициативи.

Уважаеми съграждани, аз Стефан Делиов и неуморният екип зад гърба ми, взехме нелекото решение да премерим сили с останалите кандидати на предстоящите избори за кмет на община Благоевград!, написа Делиов в профила си.

Людмила Костадинова се кандидатира отново за кмет на Благоевград. На предишните избори тя получи минимална подкрепа от 0.69%  като кандидат на РЗС. Две годни по-късно Костадинова, която е председател на организацията „Възродена България – Българско народно единение“, отново ще изпробва късмета си. Костадинова е също активен протестиращ през последните години и инициатор на предложението за референдум за/ против издигането на храм на пазара в Благоевград.

До тук със заявките на кандидатите, а под въпрос и в очакване да бъде оповестена позицията им, остават председателят на ОбС-Благоевград, Андон Тодоров, който се отдели от председателското място на „Партия на Зелените“ и остана независим. По време на изборите през 2019 година Тодоров се нареди в челната тройка с най-голяма подкрепа от съгражданите си. Тодоров е известен като върл противник на двамата бивши кметове – Камбитов и Томов.

Очаква се в битката да се впуснат още:

Росен Георгиев – бивш кмет на село Дъбрава, кандидат за депутат и активен гражданин;

Илия Илиев;

Валери Смиленов – който е част от партията на Манолова, а през 2019 е бил от ПП НОВА АЛТЕРНАТИВА;

Иван Ризов;

Албина Анева-Томова;

Атанас Киряков;

Калоян Ханджийски;

Александър Стамболийски.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK