Доклад на IDEA: Демокрацията е застрашена по целия свят

Снимка: iStock

2022 г. е шестата поредна година, в която страните с нетен спад са повече от тези с нетен напредък

Половината от страните в света страдат от упадък на демокрацията - от опорочени избори до ограничаване на правата, включително на свободата на изразяване и на събранията, заяви днес междуправителствена организация с мандат да подкрепя устойчивата демокрация в световен мащаб, предаде Ройтерс.

В годишния си доклад базираният в Стокхолм Международен институт за демокрация и подпомагане на изборите (IDEA) посочва, че 2022 г. е шестата поредна година, в която страните с нетен спад са повече от тези с нетен напредък, което е най-дългият последователен спад от началото на записите през 1975 г.

"Накратко, демокрацията все още е в затруднение, в най-добрия случай е в застой, а на много места намалява", заяви в доклада генералният секретар на IDEA Кевин Касас-Замора.

Според аналитичния център влошаването на положението с инструменти като избори, парламенти и независими съдилища е довело до проблеми при гарантирането на върховенството на закона и търсенето на отговорност от политиците.

"Но докато много от нашите формални институции като законодателните органи отслабват, има надежда, че по-неформални проверки и баланси - от журналисти до организатори на избори и антикорупционни комисари - могат успешно да се борят с авторитарните и популистките тенденции", каза той.

От IDEA заявиха, че спадът трябва да се разглежда във връзка с кризата с разходите за живот, изменението на климата и нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г., което поставя огромни предизвикателства пред много избрани лидери.

IDEA основава своите индекси за състоянието на демокрацията в световен мащаб на повече от 100 променливи и използва четири основни категории - представителство, права, върховенство на закона и участие - за да класифицира резултатите.

Аналитичният център заяви, че Европа продължава да бъде регионът с най-високи показатели в света, но че в много утвърдени демокрации, включително Австрия, Унгария, Люксембург, Нидерландия, Полша, Португалия и Обединеното кралство, се наблюдава значителен спад на конкретни показатели за демократично представяне.

В доклада се посочва също, че Азербайджан, Беларус, Русия и Турция са се отдалечили от останалата част на Европа, като по повечето показатели за демокрация показват резултати, значително по-ниски от средните за Европа.

От IDEA също така отчитат, че повечето държави в Северна и Южна Америка са успели да проведат надеждни избори и продължават да имат средни резултати в категориите на демокрацията, въпреки че държави като Салвадор и Гватемала са преживели скорошни бързи спадове в резултатите.

Въпреки това мозъчният тръст заяви, че по-специално в Африка има някои обнадеждаващи наченки на изненадващо високи нива на политическо участие и намаляващи нива на корупция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK