ДОБРАТА НОВИНА: Спасиха живота на родилката с близнаците

Снимка: Булфото

В борбата за живота й се включиха лекари от 4 болници в София и Силистра

Животът на 38-годишната родилка Господинка Господинова, която на 4 януари роди близнаци в МБАЛ-Силистра, но получи усложнение и бе транспортирана с хеликоптер, а след това и със самолет "Спартан" до София, е спасен. Това съобщиха за Dir.bg от Александровска болница, където в момента е настанена жената.

Родилката все още е в реанимация, но само за по-интензивно наблюдение. Тя вече не е на апаратно дишане, състоянието й е добро и се очаква през следващите дни да бъде изписана.

В борбата за спасяването на живота й се включиха лекари от четири болници в София и Силистра.

На 4 януари Господинка става майка за втори път - този път на близнаци. След раждането обаче жената получа усложнение и губи много кръв. Медиците от МБАЛ-Силистра призоваха за помощ всички, които могат да дарят кръв за родилката. 

На Йордановден по искане на Министерство на здравеопазването бе осъществена съвместна операция на Военноморските и Военновъздушните сили за медицинската евакуация на 38-годишната родилка. Вертолет "Дофин" от състава на авиобаза "Чайка" във Варна транспортира жената от Силистра до Балчик. След това тя бе качена на самолета "Спартан" от състава на 16-а авиационна база, който кацна в авиобаза "Враждебна". На пистата линейка очакваше пациентката и тя бе превозена до "Майчин дом".

20 минути, след като самолетът кацна в София, Господинка бе вкарана в операционната зала. Там д-р Светослав Димитров и д-р Димитър Чернев от Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия към УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков" се включиха към екипа на Университетска АГ болница "Майчин дом" в продължилата 3 часа операция.

Сложната хирургична интервенция завърши успешно. По-късно хирурзите обясниха, че родилката е била с голям ретроперитореален хематом, довел до загубата на сериозно количество кръв.

На 9 януари Господинка бе преместена в реанимацията на Александровска болница. Сега тя ще може да се прибере при новородените си бебета. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK