До 20 декември приемат творби за евроконкурса, обявен от Мария Габриел

снимки: Пресслужба Мария Габриел, архив

Срокът за участие в традиционния конкурс на европейска тематика, обявен от българския евродепутат Мария Габриел се удължава до 20 декември. Тази година темите на конкурса са вдъхновени от провъзгласяването на 2013-та година за «Европейска година на гражданите».

Децата в категория от 1-ви до 6-ти клас трябва да направят рисунка или колаж на тема „Аз съм европейски гражданин”. Всеки от участниците трябва да приложи към творбата си и кратък текст, в който да опише нейната основна идея.

Втората категория обхваща учениците от 7-ми до 9-ти клас. Тяхната задача е да напишат есе на тема „5 години България в ЕС – възможности и предизвикателства”. Идеята е да представят своята позиция относно осведомеността на гражданите за правото им да пребивават свободно в рамките на Европейския съюз, как да се повиши тяхната осведоменост за начините, по които могат да се възползват от правата и политиките на ЕС и да се стимулира активното им участие в разработването на политики на Съюза. Младите писатели могат да споделят и своите идеи за засилването на социалното сближаване и взаимното разбирателство между европейските народи.

Третата категория участници в конкурса обхваща учениците от 10-ти до 12-ти клас. Те трябва да демонстрират умения при изработването на мултимедийна презентация на тема „Европейската година на гражданите 2013 – моят личен принос”. Основното изискване за презентацията е да бъде с времетраене до 5 минути.

При изпращане на творбите задължително трябва да бъдат посочени: трите имена на участника, населено място, училище и клас, електронен адрес и телефон за обратна връзка.

Материалите могат да се изпращат по пощата или по електронен път на следните адреси:

Европейски информационен център на Мария Габриел

2933 Хаджидимово, ул. «Димо Хаджидимов» - №49,

(важи датата на пощенското клеймо)

Електронна поща за изпращане на творби и от трите области – Русе, Ловеч и Благоевград:

[email protected]

Наградите за класиралите се на първите места в отделните възрастови категории са както следва:

- 1-6 клас: Eдногодишна стипендия за класираните от 1-во  до 3-то  място

- 7-9 клас: посещение на Европейския парламент в Брюксел за класираните от 1-во  до 3-то  място

- 10-12 клас: посещение на Европейския парламент в Брюксел за класираните от 1-во  до 3-то  място

В конкурса са предвидени и поощрителни награди – техните носители в категорията 1-6 клас ще получат MP3player, а сечелилите поощрителни награди в останалите две категории ще вземат участие заедно с Мария Габриел в честванията на Деня на Европа - 9 май, в София.

Обявяването на резултатите ще стане на официална церемония в Информационния център на евродепутата в Хаджидимово.

 

снимки: Пресслужба Мария Габриел, архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//