Джо Байдън продължи с една година извънредните мерки за Западните Балкани

Снимка: БТА

Първоначалният указ беше подписан през 2001 г. от тогавашния президент на САЩ Джордж Буш

Президентът на Съединените американски щати Джо Байдън удължи с една година извънредните мерки, свързани с региона на Западните Балкани, съобщи черногорският портал Виести.

Както информира Гласът на Америка, валидността на указа, който бе издаден през 2001 г., беше удължавана от предишни американски президенти. 

В известието за удължаване на мерките Байдън заяви, че действията на лица, които заплашват мира и международните усилия за стабилизиране на Западните Балкани, включително актове на екстремистко насилие и възпрепятстване на напредъка към ефективно и демократично управление и пълна интеграция в трансатлантическите институции, продължават да представляват необичайна и изключителна заплаха за националната сигурност и външната политика на САЩ.

Байдън припомни, че преди две години е подписал указ за разширяване на обхвата на извънредните мерки, които са в сила от 26 юни 2001 г. В указа от 2021 г. Байдън посочи, че ситуацията в Западните Балкани през последните две десетилетия, включително подкопаването на следвоенните споразумения и институции след разпадането на бившата СФРЮ, както и широко разпространената корупция в различни правителства и институции на Балканите, пречи на напредъка към ефективно и демократично управление и пълна интеграция в трансатлантическите институции.

Първоначалният указ за извънредни мерки, свързани със Западните Балкани, беше подписан през 2001 г. от тогавашния президент на САЩ Джордж Буш, за да се "справят с необичайни и големи заплахи за националната сигурност и външната политика на САЩ“. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//