Джамбазки предизвика скандал в EП заради нацистки символ

Снимка: ЕП

Това се случи по време на изказване на българския евродепутат

Българският евродепутат Ангел Джамбазки предизвика скандал в ниския парламент и влезе в полезрението на медиите.

Негов жест с ръка в залата на ниския парламент в Страсбург, който прилича на нацистки поздрав, предизвиква недоволството на евродепутацията, пише бТВ.

Това се случва по време на изказване на българския евродепутат във връзка с дебат за обвързването на европейските фондове с върховенството на правото.

След като приключва да говори и тръгва по стълбите да излезе от залата, Джамбазки се обръща и изпъва дясната си ръка, преди да напусне. В „Туитър“ може да се види запис на случилото се.

Веднага последва и реакция на Ангел Джабмазки в „Туитър“. Там той написа, че не е искал да прави нацистки знак, а е искал да се извини за закъснението си и затова вдигнал ръката си.

Жестът бе съден и от председателя на институцията Роберта Мецола.

„Фашистки жест в парламента е неприемлив. Това обижда мъже и всички в Европа. Тази жестока е ниска част от най-мрачната глава от нашата история и трябва да остане там“, коментирайте в „Туитър“ Мецола.

Зам.-председателката на ЕП Пина Пичерно, която ръководи дебата, каза, че с помощта на камерата в залата ще бъде проверено дали е имало фашистки поздрав, или не. Ако се потвърди, че българският евродепутат е отправил такъв жест, ще му бъде наложено наказание, добави италианската социалистка.  

Съгласно правилника на ниския парламент тази санкция може да ограничи участието на нарушителя в дейността на институцията или да бъде под формата на глоба, отбелязва АФП.

Държавният секретар на Франция по европейските въпроси Клеман Бон, който присъства на дебата от името на френското ротационно председателство на Съвета на ЕС, нарече в "Туитър" жеста като "скандален и недостоен".

От френската делегация в либералната група в ЕП "Обнови Европа" призова председателката на парламента "да действията".

„Това, което се случи в Европейския парламент, се случи само в тревожните мозъци на част от колегите. Това е пълна глупост, за което ще ми дължат извинение и аз ще настоявам за него“.

Това каза пред bTV евродепутатът Ангел Джамбазки.

Той нарече историята "нелепа" и според него е свързана с това, че спорейки с евродепутатите по тема, свързана с Унгария, Полша и др., излизайки от залата и ходейки по стълбите у чул как председателят на ЕП Роберта Мецола е помолила него и останалите да не спорят, защото ѝ пречат да си води заседанието.

„Чувайки аз се обърнах и вдигнах ръка в жест на съгласие с нея и на извинение, че ѝ преча да и води заседанието“, обясни Ангел Джамбазки.

„Тази прекрасна колежка извъртя нещата по такъв начин – тя го е правила и друг път, не само по отношение на мен – че запали всички останали. И понеже всички са тежко фрустрирани и комплексирани по тази темата фашизъм и нацизъм, се възбудиха и започнаха да пишат по нощите в „Туитър“, каза още той.

Джамбазки бе категоричен, че ще иска от всички тях извинение. 

„Мога да ви покажа десетки снимки на тези хора, които на някакво събрание или митинг, поздравявайки хора, са вдигнали дясната си ръка по подобен начин. Това е търсене на под вола теле. Ако аз искам да поздравя по този начин, ще го направя от трибуната. Това е пълна глупост“, отново повтори евродепутатът.

На въпрос дали може да се стигне до наказание той смята, че могат да се пробват, но той ще ги съди и смята, че ще ги осъди със сигурност. Той е убеден, че виновна е Роберта Мецола, която му се е ядосала.

Parce qu'il a défendu l'état de droit en ????????, @sandrogozi s'est fait insulter par l'eurodéputé @djambazki , qui a quitté l'hémicycle en faisant un scandaleux salut nazi.

Tu as tout notre soutien Sandro.

Nous demandons à Mme Metsola, @EP_President , d'agir. pic.twitter.com/rIXrbB5wO1

— Ренесанс (@Renaissance_UE) 16 февруари 2022 г

Когато объркате обикновена вълна с нацистки поздрав, имате истински проблем със закона на Годуин. Фактът, че някой не е съгласен с вас, не означава, че е нацист. Извинявам се, ако моята невинна вълна (предназначена като извинение) е обидила някого, но това е сериозен случай на Reductio ad absurdum.

— Джамбазки (@djambazki) 16 февруари 2022 г

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//