Детската градина стана задължителна за 4-годишните деца

снимка: infomreja.bg, архив
Предучилищното образование става задължително за 4-годишните деца. Това решиха депутатите с гласуването на второ четене текстове от новия Закон за училищното и предучилищно образование, съобщи "Фокус".
 
След тридневно обсъждане на текстовете и въпреки протестите на родителски организации и възраженията на опозицията мнозинството в парламента реши предучилищното образование да е задължително от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 4-годишна възраст на детето.
 
Гласуваха 122 депутати, от които 86 – „за”, 33 – „против” и 3-ма се въздържаха. В заключителните разпоредби на закона, които предстои да бъдат гласувани, се предвижда текстът да влезе в сила от 2016 г.
 
Депутатите решиха още, че училищното образование е задължително до навършване на 16-годишна възраст и започва от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 7-годишна възраст на детето. По преценка на родителя училищното образование може да започне и от учебната година с начало в годината на навършване на 6-годишна възраст на детето.
 
По време на на обсъждане на най-оспорвания текст в Закона за училищното и предучилищно образование  за  задължително предучилищно образование на 4-годишните деца лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов заяви, че за него е светотатство да слуша, че някой ще прави учебна програма за 4-годишно дете и ще го учи, зад всичко това се крие един опит да се снеме отговорността от семействата на тези деца.
 
"Децата застават в първи клас и в края на всяка степен овладяват определен образователен минимум, покриват определени стандарти – в 4-ти клас, в 7-ми или 8-ми клас, в 12-ти клас, след това влизат в живота. От тази гледна точка не е ли злоупотреба и с термина образование", изтъкна Костов, цитиран от БГНЕС. "Какво ще го учите, това е детенце на 4 години? Няма ли някой трезвомислещ тук да спре тези неща", възмути се депутатът.
 
Според него образование означава някой да овладява определени знания и да придобива умения и ако той ще овладява знания и ще придобива умения на 4 години, защо ще ходи на училище. "Защо трябва да има учебна програма за толкова малки невръстни дечица и вие ще ги вкарвате в учебна програма и ще им задавате учебни часове във време, в което те през играта се обучават на възлови умения и през играта се възпитават и социализират", е неговото мнение. "Това не е ли голяма злоупотреба с термините, които си позволяваме да вършим в този закон, при положение че зад всичко това се крие един опит да се снеме отговорността от семействата за техните деца, каза той.
 
Веселин Методиев от Синята коалиция, бивш образователен министър, също заяви, че не приема текста в закона.
"За мен това са празни, кухи, неприложими идеи. Ако има родители, които искат държавата да им отглежда децата - нека го направят, да им дадем тази възможност", добави той. /dnes.dir.bg/
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//