Депутатите "за" да има контрол над главния прокурор

Снимка: Infomreja.bg

Депутатите гласуваха на първо четене дългоочакваното въвеждане на механизма

Народното събрание прие на първо четене два проекта за изменения и допълнения на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), изработени в Министерството на правосъдието.

Единият от тях въвежда механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор и е сред ключовите проекти по Плана за възстановяване и устойчивост. След двудневно заседание по темата днес депутатите го одобриха със 181 гласа „за“, 25 „против“ и 1 „въздържал се“.

При представянето му в пленарна зала заместник-министър Емил Дечев заяви:

„С този законопроект сме се опитали да решим проблем, който съществува над 15 г. и да изпълним около 70 решения на Европейския съд по правата на човека, задължителни за България. Идеята му на първо място е българските граждани да се чувстват по-сигурни, включително и за получаването на справедливи присъди, а главният прокурор да не е в изключително положение спрямо останалите граждани. В момента той е в по-особено положение, осигурено му от самия закон. Опитали сме се да сложим край на тази юридическа аномалия“.

Основните моменти в предлагания механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор:

  • Наказателен съдия от върховно, апелативно или окръжно ниво ще бъде назначаван за прокурор ад хок, който да разследва главния. Той ще бъде избиран от списък, одобрен от Наказателната колегия на ВКС, като изискванията са в последните 7 години магистратът да е работил като наказателен съдия. Изисква се и получаването на изрично съгласие на съдиите, за да бъдат включени в списъка.
  • Върху действията на прокурора, разследващ главния, ще бъде упражняван вътрешен прокурорски контрол от друг наказателен съдия (той трябва да е от ВКС), който ще изпълнява длъжността заместник-главен прокурор. Контрольорът ще бъде избиран след като има повдигнато обвинение срещу обвинител №1.
  • Предвижда се също намаляване от 17 на 13 гласа на мнозинството в Пленума на ВСС, необходимо за предсрочно освобождаване и временно отстраняване от длъжност на главния прокурор, както и за неговия избор. Това ще е и мнозинството, необходимо за избор на председателите на двете върховни съдилища, но при допълнителни изисквания.

Извън това се въвежда съдебен контрол в началната фаза на процеса, като обжалването на постановлението за отказ да се образува наказателно производство ще е с по-широк обхват и ще включва всички тежки престъпления, включително и такива, чието извършване може да доведе до нарушаване на основни права.

Вторият гласуван проект за НПК, изготвен в министерството (209 „за“ и 1 „против“), въвежда изискванията на две европейски директиви, по които има наказателни процедури срещу страната ни. Едната е за процесуалните гаранции за деца, заподозрени или обвинени в престъпление, а другата за установяване на минимални гаранции за правата и защитата на жертвите на престъпления. 

За да влязат в сила и да станат действащ закон, проектите трябва да бъде одобрени и на второ четене от НС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK