Депутатите приеха на първо четене бюджета на Здравната каса

Снимка: Infomreja.bg

Работата на депутатите продължава с гласуване на първо четене на закона за бюджет на държавното обществено осигуряване

Депутатите приеха на първо четене със 142 гласа "за" и 60 "против" бюджета на Здравната каса. По-рано тази седмица народните представители от бюджетната и от здравната комисия го отхвърлиха, защото депутатите от ГЕРБ и ДПС не го подкрепиха, съобщава БНТ.

Бюджетът все пак днес получи подкрепата на ГЕРБ-СДС и ДПС, но с уговорката, че самите те ще предложат промени между първо и второ четене.

"Категорично ние няма да подкрепим между първо и второ четене параграфи 11 и 16 в бюджета на НЗОК", заяви Костадин Ангелов, ПГ на ГЕРБ СДС.

Срещу план-сметката за касата гласуваха очаквано от БСП за България, ИТН и Възраждане.

"За пореден път прави впечатление, че колкото и да нарастват средствата в бюджета на касата с всяка следваща година, достъпът на гражданите до здравеопазване си остава винаги един и същ. Уж са здравноосигурени, а се налага да заплащат до 50% от медицинските услуги", каза Маргарита Махаева, ПГ на "Възраждане".

"Този бюджет остава далеч от перфектния бюджет, който българското здравеопазване очаква от дълго време - бюджет, който да дава решения поне за основните проблеми в системата на здравеопазването в страната", изтъкна Георги Гьоков, ПГ на БСП за България.

"Няма как да подкрепим този бюджет поради липсата на цялостна визия за промяна. Промените са твърде скромни и несъществени и не водят до радикална промяна в цялата структура", заяви Станислав Балабанов, ИТН.

Зад бюджета очаквано застанаха от ПП-ДБ, както и самият министър на здравеопазването, който го определи като най-добрия бюджет от последните години.

"Народното събрание има ангажимента да приеме финансовата рамка. Качеството на здравеопазването, организацията му, не са ангажимент на народното събрание. Те са ангажимент на структурите, които използват тези средства, за да може да се постигне промяната, която целим", изтъкна Александър Симидчиев, ПГ на ПП-ДБ.

"Откровено казано не мога да разбера защо ние се противопоставяме на този закон за НЗОК. Аз следя бюджетите на здравата каса от 15 години и това е най-добрият бюджет. Той е и структуриран както трябва в посока на извънболнична помощ, в посока на извънболнична помощ", изтъкна Христо Хинков, министър на здравеопазването.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK