Денков смята процедурата по избор на нов главен прокурор за неадекватна

Снимка: БГНЕС

Кабинетът е мотивиран и сплотен, няма напрежение сред министрите

Процедурата по избор на нов главен прокурор е неадекватна, заяви министър-председателят Николай Денков пред журналисти на връх Рожен, където той участва в откриването на новия роботизиран телескоп на Института по астрономия - БАН на територията на Националната астрономическа обсерватория "Рожен".

Той призова "колегите от правосъдната система да си решат за избор на главен прокурор, но и да се съобразят с динамиката в парламента":

"Правителството стои малко встрани от тези процеси, тъй като те са си в правосъдната система, но политическите партии имат право да изразяват мнения, тъй като те са тези, които се очаква да променят законите, включително и промени в Конституцията. Ясно е, че от гледна точка на тези промени, които би трябвало да се реализират през следващите няколко месеца, самата процедура по избор на нов главен прокурор в момента не изглежда много адекватна. Така че нека да си решат колегите от правосъдната система, но също така нека да се съобразят и с динамиката в Народното събрание", каза премиерът, цитиран от БНР.

Академик Денков също така отбеляза, че целият състав на кабинета е мотивиран и сплотен и няма никакво напрежение сред министрите. Според него напрежение има по-скоро в законодателния орган и около избора на ръководители на регулаторните органи.

"Не само Мария Габриел, а целият състав на кабинета е много мотивиран. Няма напрежение в момента, напротив, всеки от нас иска да си свърши работата, колкото се може по-ефективно. Колкото по-добре се справяме със задачите, толкова повече ще мотивираме всички, които участват в процесите, включително и в парламента, да се съсредоточим върху процесите, а не да гледаме какво да ни разделя, добави премиерът.

Премиерът коментира, че напрежение между ГЕРБ и ПП-ДБ ще има през целия живот на това правителство, отбелязвайки, че всички тези процеси са вътре в Народното събрание и те имат отражение и върху работата на правителството.

"Аз нямам съмнение, че напрежение ще има през целия живот на този министерски съвет, защото няма съмнение, че има такова напрежение. Ние сме политически опоненти с ГЕРБ. Въпросът е, че ние бихме могли да работим заедно, защото много от целите са общи, много от нашите разбирания как трябва да се развива България са еднакви. Това, което ни противопоставя, че ние сме политически опоненти и също така имаме различия по подхода за това как да се бори корупцията. Това са двете линии, по които винаги ще има напрежение. Въпросът това напрежение да не "счупи сглобката", както стана модерно да се казва".

Премиерът определи като настоящи приоритети законите по Плана за възстановяване и устойчивост, както и приемането на Бюджет 2023.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//